Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна входить у військовий 2023-й: які очікування-прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна входить у військовий 2023-й: які очікування-прогнози

Те, як розвиватимуться події в Україні у 2023 році, багато в чому залежить від підтримки Заходу

29 грудня 2022, 15:15
Поділіться публікацією:

Лічені дні залишилися до нового – 2023 року. Експерти продовжують ділитися з виданням "Коментарі" прогнозами та очікуваннями.

Україна входить у військовий 2023-й: які очікування-прогнози

ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

Багато що залежить від розвитку подій на фронті та того, наскільки ефективними будуть наші ППО та ЗСУ в цілому

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера міркує так:

"Найбезпомилковіший прогноз на 2023 рік у частині економіки полягає в тому, що легше не буде. Ми входимо у непростий рік у всіх відносинах. І хоч є деякі оптимістичні очікування, у тому числі в західній пресі, для їх реалізації необхідне виконання багатьох умов. У тому числі – зниження ефективності обстрілів з боку РФ, збереження (а краще збільшення) фінансової підтримки України з боку закордонних партнерів, деокупація якнайбільшої кількості українських територій. Будь-яка з цих умов суттєво вплине у позитивному сенсі на економіку нашої країни. Але краще, звичайно, щоб вони здійснилися разом".

На сьогодні, за словами нардепа, металургійна галузь України завантажена лише на 15% своєї потужності. І немає передумов її істотного зростання.

"Число тимчасово переміщених громадян усередині країни безпрецедентне, як і кількість тих, хто виїхав за її межі. Маємо також стрімке зростання безробіття, складність (та й неможливість) здебільшого відкриття нових виробництв. Все це не може бути драйвером позитивних змін, – пояснює Сергій Магера. – Як депутат, обраний по мажоритарному округу у фактично знищеному цього року окупантами місті Маріуполь, я знаю, що бюджет на 2022 рік закладався депутатами міськради з розрахунку, що доходи перевищуватимуть 4,5 млрд грн. Бюджет розвитку (ті кошти, які могли бути витрачені на розвиток, на будівництво міста, на інвестиції в нього), перевищували 1,3 млрд. грн. власних коштів, також був розрахунок на 2,7 млрд. грн. інвестицій. Усі ці плани окупанти розстріляли, як і саме місто".

За словами нардепа, цього року керівництву України доведеться вирішувати безліч завдань, включаючи виконання держбюджету, де без підтримки закордонних партнерів не обійтися.

"Безумовно, багато залежить від розвитку подій на фронті, і того, наскільки ефективними будуть наші ППО та ЗСУ загалом", – констатує Сергій Магера.

Наступний психологічний бар'єр – це визначення як мети знищення особисто путіна

Екс-народний депутат, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олександр Доній акцентує, що поки фізично живий путін, російсько-українська війна продовжуватиметься.

"росія, – упевнений він, – продовжить накопичувати власні ресурси, переставляти свою економіку на військові рейки (замовлення ВПК, будівництво нових потужностей тощо), збільшувати військово-економічну колаборацію з Іраном та КНДР".

Західні військові поставки, прогнозує експерт, і в 2023-му надходитимуть в Україну, причому, як і в 2022 році, не з такою швидкістю, як нам необхідно. Наочний приклад, за його словами, згода США на постачання сьогодні лише однієї батареї "Петріот", яка буде розгорнута лише за півроку, тобто влітку-2023.

"У цій ситуації насущнішою є потреба внутрішньої економічної реформації в Україні, з перебудовою власного ВПК, – вважає Олександр Доній. – 2023-й стане роком перевірки спроможності України організувати власне збройове виробництво (безпілотники, снаряди тощо)".

Очевидним кроком, на думку експерта, стане посилення військових дій на території власне Росії.

"Грудневі атаки на військовий аеродром в Енгельсі (Саратовська обл.) та успішні дії українських диверсійних груп у Бєлгородській та Брянській областях – підтвердження того, що Україна подолала психологічний бар'єр у цьому напрямі. Отже, наступний психологічний бар'єр – це визначення як мети знищення особисто путіна, – упевнений Олександр Доній. – Поки що цей бар'єр не подоланий ні українськими, ні західними спецслужбами. Припускаю, що 2023-й стане роком дискусій та переговорів між українською владою та західними союзниками щодо необхідності (і можливості) фізичної ліквідації путіна. Навіть сам факт розгляду цього питання може стати фактором тиску на нього з метою визнання поразки росії у війні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — новий ракетний обстріл України: які висновки – чого досягли росіяни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини