Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна у війні: головні соціально-економічні та соціально-політичні очікування та побоювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна у війні: головні соціально-економічні та соціально-політичні очікування та побоювання

Що буде з економікою країни, чи вдасться зміцнити платіжний баланс, на які новини чекати від влади - про це міркували разом з експертами

4 вересня 2022, 15:52 comments1276
Поділіться публікацією:

Що відбувається всередині країни, яка сьомий місяць у повномасштабній війні? Як виглядає внутрішньоукраїнська арена: головні соціально-економічні, соціально-політичні, економіко-політичні очікування доступного для огляду майбутнього? Із цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Україна у війні: головні соціально-економічні та соціально-політичні очікування та побоювання

Гроші. Фото з відкритих джерел

Економіка, втративши з початку року 25% експорту, частково починає відновлюватись через агросектор, який вийшов на передову позицію експорту

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат наголошує, що головним питанням на рівні домогосподарств на сьогоднішній день залишається наявність робочих місць зі стабільним доходом. А на рівні підприємств – перезапуск виробництв з урахуванням нових реалій: низької платоспроможності на внутрішньому ринку, дорогої та обмеженої логістики, зростаючого відкладеного попиту та відсутності дешевих грошей у банках.

"За останні півроку, за оцінками ООН, з України виїхало близько 11 млн осіб. На тлі критичного скорочення накопичень і запасів у громадян безпека починає відходити на другий план – і багато хто готовий повернутися до рідних будинків, якщо може знайти у своєму населеному пункті роботу, медицину та умови для навчання дітей. На початок вересня до країни вже повернулося близько 5 млн. наших співгромадян", – зазначає експерт.

Корпоративний сектор, за його словами, активно намагається заходити в переробку з метою постачати якщо не готовий продукт, то етапи, що пройшли, переділу і отримав більшу додану вартість. З огляду на збільшених витрат у логістиці і обсягів виробництва, що впали, це дозволяє мати достатній прибуток від діяльності.

"Економіка, втративши з початку року 25% експорту ($7,5 млрд), частково починає відновлюватися через агросектор, який вийшов на передову позицію експорту і зараз становить 48% від загального експортного обсягу. Ця активність також зміцнює платіжний баланс, оскільки є основним джерелом надходження валюти", – наголошує Андрій Гарнат.

При цьому, продовжує він, з огляду на складнощі з транспортуванням, збутом, аграрії мають негативні очікування, які позначаться на зменшенні обсягу посівів у 2023 році.

"Рішення у першому випадку – це створення на законодавчому рівні максимально простого механізму оформлення та адміністрування трудових відносин між роботодавцем та найнятим працівником, зі зниженням сукупного фіскального навантаження на фонд оплати праці до 10-15%, коли компенсатором послужить детінізація та розширення бази оподаткування, – впевнений експерт. – У другому випадку держава має забезпечити нормальну логістику в контексті перетину кордонів комерційним транспортом, вигідні умови для розвитку внутрішньої переробки (комплекс заходів: від закупівлі обладнання без митного очищення та дозвільних документів до зниження податкового навантаження та кредитування), обопільне (як з боку держави , і з боку бізнесу) скорочення витрат ресурсів, що з регулюванням і контролем".

Знайдеться черговий ворог Офісу, який розколює єдність ОП та народу, ОП та армії

Засновник "Студії здорового глузду", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович прогнозує наступне:

"З боку Офісу президента випливуть якісь чергові відомості про те, що було недоглянуто, недодумано, непередбачено. Знайдеться черговий ворог Офісу, який розколює єдність ОП та народу, ОП та армії. Доведеться ДБР порушити кримінальну справу та розпочати слідчі дії".

Парламент, на думку експерта, обов'язково ухвалить якийсь антиринковий, антинародний, антиконституційний закон про обмеження прав громадян.

"Це чи нові податки, чи нові обмеження діяльності, чи обмеження свобод слова та пересування", – припускає Павло Себастьянович.

З боку Кабміну, вважає він, пролунають нові обіцянки, нові наміри провести дерегуляцію, зменшити держапарат, скоротити інспекції та міністерства. Пообіцяють також суперліберальні реформи та потужне економічне зростання, але після війни.

"Силовики традиційно голосно оголосять про якийсь корупційний скандал, опублікують акуратно розкладені купюри на столі якогось митника, пожежника, податківця, трудового чи економічного інспектора. Оголосять про мільярди, вкрадені у народу. Заодно заїдуть на якийсь комерційний об'єкт під приводом того, що там не сплачують податки, фінансують тероризм чи показують голий зад в інтернеті", – зазначає експерт.

Підприємці, впевнений він, продовжать воювати з держапаратом, який знищує підприємства та економіку. А держапарат продовжуватиме знищувати підприємства та економіку, внаслідок чого кількість підприємств продовжуватиме скорочуватися.

"Що стосується суспільства, то воно продовжить збирати кошти та підтримувати своїх рідних та близьких на фронті, купувати їм машини, спорядження, білизну, їжу, – пророкує Павло Себастьянович. – Військові продовжать знімати відео, де кажуть, що після війни розберуться з усім бардаком, крадіжкою та корупцією, яка панує у держапараті. Загалом все, як завжди".

Читайте також на порталі "Коментарі" — псевдореферендуми, затягування війни, візи для росіян: як розуміти нові заяви Білого дому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини