Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна сама вирішуватиме, як повертати Крим: головні підсумки ІІ саміту Кримської платформи
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна сама вирішуватиме, як повертати Крим: головні підсумки ІІ саміту Кримської платформи

Цього року зросла кількість учасників саміту Кримської платформи, а меседжі про повернення Криму звучали значно різкіше

24 серпня 2022, 13:15 comments1567
Поділіться публікацією:

Відбувся другий саміт Кримської платформи. Прозвучала низка заяв, озвучувалися концепції щодо відновлення Криму після його звільнення. Причому, за словами президента Володимира Зеленського, Україна самостійно вирішуватиме, як звільняти Крим від російських окупантів. Які основні висновки можна зробити за підсумками заходу? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Україна сама вирішуватиме, як повертати Крим: головні підсумки ІІ саміту Кримської платформи

Саміт Кримської платформи Фото: сайт Офісу президента України

Цей саміт виявиться більш дієвим, ніж попередній

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Слід бути об'єктивними. Другий саміт проходив зовсім за інших умов, ніж перший. Так, війна була і тоді, вона нікуди не зникла з 2014 року. Але не було такого широкомасштабного вторгнення та відкритого визнання Росією себе державою-агресором. Отже, ті рішення, які ухвалюються на другому саміті Кримської платформи, матимуть менш декларативний характер, ніж це було після першого. Думаю, всі вже забули, що там ухвалювалося рік тому. І чи були якісь конкретні події. Можливо, були, але ми мало що про них знаємо".

Ну, а другий саміт, хоч і проходив онлайн, зібрав більше учасників, аніж перший, зазначає експерт. Він нагадує, що у 2021 році було 46 держав та міжнародних організацій, зараз – майже 60, причому приєдналися представники ще двох континентів – Африки та Південної Америки.

"І я впевнений, що цей саміт виявиться дієвішим. І ті меседжі, які закладені у підсумковій заяві, наповнюватимуться конкретними смислами, практичними рішеннями. І у цьому основна відмінність Кримської платформи-2022 від минулорічного саміту", – констатує Віталій Бала.

Окупанти зрозуміли, що їхнє відносно спокійне існування на захопленому півострові закінчилося

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі не вважає, що на цьому саміті відбулися якісь різкі зміни у позиції сторін.

"Україна окреслила своє ставлення до анексії Криму. Воно не змінилося. Міжнародні партнери, які взяли участь у другому саміті, підтвердили підтримку нашої країни у питанні повернення окупованих територій та відображенні військової агресії росіян", – пояснює експерт.

Щодо заяви прем'єра Шмигаля про перетворення Криму на квітучий садок, спершу, акцентує Максим Ялі, треба повернути Крим.

"Зрозуміло, все це вписується в концепцію масштабної реконструкції, залучення сотень мільярдів доларів іноземних інвестицій. Але, як ми пам'ятаємо, план відновлення України, презентований у Лугано тим же Шмигалем, не викликав особливого захоплення у західних партнерів", – зазначає політолог.

Набагато цікавіше виглядає, на його думку, заява президента Зеленського про те, що Україна повертатиме Крим тими способами, які вважатиме за потрібне.

"І цього місяця ми побачили підтвердження такої позиції – вибухи ворожих складів у Новофедорівці, під Джанкоєм, промацування українськими безпілотниками системи ППО супротивника по всьому Криму. Окупанти зрозуміли, що їхнє відносно спокійне існування на захопленому півострові закінчилося. І це один із головних сигналів та підсумків півріччя широкомасштабної війни, – вважає Максим Ялі. – Те, на що раніше не наважувалася українська влада, що здавалося фантастикою ще недавно – тепер стає реальністю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи Україна зможе відбити напад росії: що думають українці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини