Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна не отримає 5 млрд євро прибутку від заморожених російських грошей: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна не отримає 5 млрд євро прибутку від заморожених російських грошей: яка причина

Міністр юстиції Денис Малюська не погоджується з таким рішенням

27 березня 2024, 21:40
Поділіться публікацією:

В Європейському  Союзі  не передадуть Україні 5 млрд. євро прибутку від заморожених російських активів за ці  2 роки війни. Кошти перерахують  інвестфонду Euroclear, де зберігають  більшість російських активів, як "буфер" для оплати існуючих та майбутніх судових позовів Росії та інших країн.

Україна не отримає 5 млрд євро прибутку від заморожених російських грошей: яка причина

Заморожені російські активи (фото з відкритих джерел)

В березні в Єврокомісії запропонували  використати 90% доходів від заморожених російських активів для військових потреб  української армії. Зокрема, йшлось про прибуток, що отримано  виключно після 15 лютого 2024 року, а кошти отримані до цієї дати повинні залишитись в Euroclear, інформує  Politico.

 При цьому, в  Україні продовжують наполягати на отриманні цих коштів. За заявою  української сторони, згадувана  сума еквівалентна року програми МВФ.

"Я ніколи не чув, що 5 мільярдів євро — це буфер для Euroclear. Це надто велика сума грошей, щоб бути буфером", — сказав міністр юстиції Денис Малюська.

Ще українські чиновники  говорять, що сума збитків, що завдані  Euroclear війною, є значно меншими. Керівники  інвестфонду називали суму в майже  34 млн євро.

Разом з тим,  юристи говорять, що зворотне вилучення прибутку було б юридичним "мінним полем", коли ці правила  застосовуються заднім числом. Тому  пропозиція Комісії не поширюється на доходи, що отримано  в 2022 та 2023 роках.  Такий  аргумент визнає й Денис  Малюська.

"Існують дуже обмежені обставини, за яких правила можуть застосовуватися заднім числом", — сказав український посадовець.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що є перша країна, яка готова надати Україні заморожені активи РФ

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 березня 2024, 23:01

Прибуток від заморожених активів це власність власника активів. У Росії будуть всі підстави виграти в судах. Віддати гроші Україні в якій влада фактично контролюється одним Єрмаком інші інститути не працюють. Тотальна корупція і розкрадання. Роздутий чиновницький апарат який просто проїсть ці кошти. Надавати кошти не проконтролювавши щоб Україна почала оптимізувати свої витрати на отримання чиновників. Нормальні юристи все це обіграють дуже швидко. Та ще й витрачати кошти на те що немає перспективи. Переможець зможе вимагати відшкодування і тоді європейцям не позаздриш.


Новини