Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна може звільнити ЗАЕС двома шляхами та без ядерного ризику – що вже відбувається на півдні
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна може звільнити ЗАЕС двома шляхами та без ядерного ризику – що вже відбувається на півдні

ЗСУ вже вийшли на удари по другій та третій лінії оборони противника

3 липня 2023, 09:00
Поділіться публікацією:

Контрнаступ ЗСУ на півдні та ситуація навколо Запорізької АЕС продовжує залишатися топ-темою ЗМІ. Чи має Україна реальну можливість деокупувати ЗАЕС і при цьому уникнути вибухів на території станції? Чи справді окупанти продовжують стримувати атаки ЗСУ під Запоріжжям? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Україна може звільнити ЗАЕС двома шляхами та без ядерного ризику – що вже відбувається на півдні

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Варіант для України – розпочати "тотальну атаку" на російські сили, що базуються на АЕС

Британський експерт Шонн Белл в інтерв'ю Sky News висловив думку, що ЗСУ можуть звільнити Запорізьку АЕС військовим шляхом. Основні ядерні реактори добре укріплені та "навряд чи будуть пошкоджені звичайними військовими діями".

"Проте існує безліч допоміжної інфраструктури, такої як системи охолодження та електропостачання, які росіяни можуть використовувати для прикриття будь-якого виведення військ", — заявив експерт.

Він зазначив, що один із варіантів, який варто розглянути Києву – це "тотальна атака" на загарбників, які знаходяться на території ЗАЕС. Найбільший мінус цього сценарію в тому, що критична інфраструктура може бути пошкоджена. Крім цього, якщо відбудуться якісь вибухи, Москва може звинуватити Україну в підриві.

"Натомість Україна може спробувати оточити АЕС, очистити прилеглу територію, а потім домовитися про безпечний прохід тих російських сил, які залишаються на об'єктах", — вважає Белл.

За його словами, такий варіант може змусити окупантів залишити Запорізьку АЕС та повернути її під управління України "найбільш ефективним та безпечним чином".

Логічніше, окупантам слід би бігти відразу і без оглядки в Токмак

OSINT-дослідник, військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в Телеграм висловив думку, що окупантам стає складно утримувати оборону в Запорізькій області і є ділянки фронту, де смуга забезпечення росіян вже руйнується. Найгірше справи у росіян у районі Малої Токмачки. Є всі підстави говорити, що незабаром можливе кульмінаційне "каскадне" падіння лінії оборони.

Більше того, розповідає експерт, українські захисники вже вийшли на удари по другій та третій лінії оборони супротивника.

"По Мокрих Ялах триває переважно дистанційна робота артилерії в напрямку Старомлинівки, що є опорником вже по другій лінії окупантів. Крім того, вогневе ураження здійснюється і по тиловій третій лінії, внаслідок чого час від часу "виносяться" системи ППО", — зазначив Коваленко.

Він додав, що паралельно ЗСУ вирівнюють правий фланг, з якого ЗС РФ відійшли до другої лінії вздовж Олинське-Любимівка-Новозлатопіль, залишивши тільки мобілізованих зеків, але вони серйозної загрози не становлять, адже не можуть ефективно тримати оборону.

Читайте також на порталі "Коментарі" — наступ ЗСУ відбувається не так, як планувалося: генерал Міллі зробив заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини