Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна готується до 5-ї зустрічі формату «Рамштайн»: яких рішень очікувати від союзників
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна готується до 5-ї зустрічі формату «Рамштайн»: яких рішень очікувати від союзників

Україна потребує високоточного озброєння, у тому числі у світлі просування ЗСУ на півдні

7 вересня 2022, 11:50
Поділіться публікацією:

У четвер, 8 вересня, у Німеччині відбудеться п'ята зустріч формату "Рамштайн" (Контактна група з оборони України), на якій міністри оборони країн НАТО та союзників обговорять подальшу підтримку України у протистоянні російській агресії. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" очікуваннями від цього заходу.

Україна готується до 5-ї зустрічі формату «Рамштайн»: яких рішень очікувати від союзників

Зустріч у форматі "Рамштайн". Фото: з відкритих джерел

Нам важлива підтримка саме сучасною зброєю та боєприпасами

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Добре, що чергова зустріч у даному форматі пройде не в онлайн-форматі, а особисто. Це дозволяє зробити очні публічні заяви, які, зрозуміло, заздалегідь заготовлені (як обсяг озброєння для України). Тобто це не просто новий раунд, а певний продукт динамічної, постійної роботи оборонних відомств десятків країн… Працюючи у Вашингтоні, я бачу необхідність нарощування підтримки України з боку США. І на тлі майбутніх проміжних виборів у листопаді та нового бюджету (тактично), і як боротьба власне демократії проти авторитарного режиму (стратегічно). Дуже добре, що Пентагон тут активно діє сам і підштовхує, до того ж, своїх європейських партнерів".

Росія, за словами Катерини Одарченко, намагається нав'язати два наративи. Перший, що війна в Україні – це, по суті, війна РФ проти США. Другий – що європейці через цю війну страждають від введених ними санкцій більше, ніж сама Росія.

"І не випадково багато хто звинувачує німецького канцлера Шольца у затягуванні надання Україні обіцяних озброєнь – і гаубиць, і танків, і іншого. У цьому ракурсі відкритий діалог союзників (тих же Вашингтона та Берліна) дуже важливий як у свідченні єдності, так і у збільшенні допомоги нашій країні", – пояснює експерт.

Вона зазначає, що використання високоточного озброєння, у тому числі у світлі просування ЗСУ на півдні з метою деокупації Херсонської області (і не лише) відіграє надзвичайно важливу роль.

"І в цьому сенсі нам важлива підтримка саме сучасною зброєю та боєприпасами. Було б добре, щоб така допомога супроводжувалася додатковими пакетами санкцій проти країни-агресора, яка перейшла до відвертого енергетичного шантажу Європи, – вважає Катерина Одарченко. – Думаю, що прозріли вже й німці, які раніше активно співпрацювали з Росією у побудові різного роду "потоків". Ембарго на закупівлю російської нафти чи хоча б встановлення граничної ціни на її купівлю має серйозно вдарити по економіці РФ. Не виключаю, що в найближчому майбутньому на щось таке чекає і російський газ".

Проривних рішень від цієї зустрічі чекати не доводиться

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна – Тарас Березовець – вважає, що черговий "Рамштайн" має дати Україні відчуття того, що військова підтримка не лише збережеться, а й зросте.

"Що логічно, адже з жовтня запуститься ленд-ліз – американці постачатимуть нам більше зброї. І було б правильно, щоб аналогічним чином надійшли ті самі європейці, – пояснює експерт. – Не факт, що так буде. По-перше, у наших партнерів фактично закінчилися запаси радянського озброєння, що передається нам, а своє вони давати здебільшого не готові – з різних причин. Друга причина — політична. Йдеться про опір тієї ж Німеччини, яка підштовхуватиме й інші країни ЄС не збільшувати військову допомогу Україні, а можливо навіть скорочувати".

Тарас Березовець не виключає, що може виникнути парадоксальна ситуація, коли США та низка інших держав пакет військової допомоги Україні збільшать, а деякі, навпаки, скоротять.

"Проривних рішень від цієї зустрічі я, на жаль, не очікую. Хіба що американці можуть погодитися дати нам сучасну бойову авіацію, самі літаки F-15, F-16, F-18, крилаті ракети класу "земля-земля". Також нам потрібна бронетехніка для наступальних дій. Чи здатні США на такі серйозні кроки, які під силу лише їм? Незабаром дізнаємось", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — це не роки: Данілов озвучив свій прогноз війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини