У Зеленського відреагували на заяви про відмову України від західних винищувачів

Заступник керівника ОП прокоментував інформацію, що Україна відмовилась від шведських бойових літаків Gripen.

Міністра закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрем розповів, що ініціатором відмови від винищувачів Saab JAS-39 Gripen була Україна. Ці заяви прокоментував заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

В інтерв'ю "Голосу Америки" Ігор Жовква заявив, що Україна та Швеція ведуть переговори щодо поставки винищувачів Gripen.

"Це тема, яку мій президент постійно підіймає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі", - розповів Жовква.

За словами представника Зеленського, після вступу Швеції до НАТО, Україна веде переговори зі шведською владою щодо програми винищувачів Gripen.

"Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони - з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16 і ми рухаємося в цьому напрямку", - розповів Жовква.

Нагадаємо, що 11 липня очільник МЗС Швеції Тобіас Біллстрем заявив, що його країна немає обмежень для надання Україні бойових винищувачів. За його словами, Україна була ініціатором скасування програми Gripen, адже вирішила зосередитись на програмі винищувачів F-16.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки всього винищувачів F-16 отримає Україна від західних партнерів.

Також "Коментарі" писали про те, що стало відомо, скільки сучасних винищувачів Су-34 випустила Росія у 2024 році. Крім того, відомо, як змінилась динаміка виробництва цих бойових літаків у РФ.