Головна Новини Суспільство Війна з Росією У що виллється візит лідерів ЄС до Китаю – якими можуть бути наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

У що виллється візит лідерів ЄС до Китаю – якими можуть бути наслідки для України

Навряд чи можна очікувати від Китаю якихось серйозних ініціатив щодо стримування РФ, хоч європейці намагаються підштовхнути Пекін саме до цього

8 квітня 2023, 14:20 comments2629
Поділіться публікацією:

Візит президента Франції Еммануеля Макрона і глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн до Китайської Народної Республіки (КНР) залишається однією з головних тем тижня, що минає. При цьому аналізуючи його, різні видання розходяться в оцінках. За даними Reuters, глава КНР Сі Цзіньпін умовляє лідера Франції "протидіяти" США, об'єднавшись із Китаєм. Видання Politico акцентує на тому, що Макрону приділили значно більше уваги, ніж Урсулі фон дер Ляєн. З чого робиться висновок, що Пекін зробив ставку на розлом Європи. Тоді як Bloomberg наголошує, що Сі Цзіньпін подякував Макрону за роз'яснення низки питань щодо України, а сама зустріч лідерів Китаю та Франції нібито проклала шлях для подальшої спільної роботи з досягнення миру в Україні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" китайсько-європейські маневри та їхній ймовірний вплив на російсько-українську війну.

У що виллється візит лідерів ЄС до Китаю – якими можуть бути наслідки для України

Зустріч Макрона, Фон дер Ляйєн та Сі Цзіньпіна

Активно втручатися в хід війни в Україні Китай не готовий

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає дуже важливим, що Україна залишається у центрі уваги лідерів ЄС. Але з Китаєм все буде непросто, зазначає він.

"Очевидно, що Китай розглядає нинішню ситуацію через призму стосунків із США, які Пекін вважає конфліктними. І у переговорному процесі акцентує увагу саме на цьому. Щодо російсько-української війни, то, на мою думку, Пекін не готовий серйозно тиснути на Москву. І розуміє, що його стратегічні плани принаймні на даний момент обмежують його свободу маневру. Активно втручатися у перебіг війни в Україні, схоже, Китай не готовий. Тож навряд чи можна очікувати від декого серйозних ініціатив щодо стримування РФ, хоч європейці намагаються підштовхнути Пекін саме до цього. Максимум, що Захід може видавити з китайського керівництва, це повторення останніх уже озвучених раніше тез про неприпустимість застосування та розповсюдження ядерного озброєння. По суті Сі Цзіньпін у цьому сенсі знову підтвердив позицію Китаю, яку він уже озвучував", – наголошує Ігор Семиволос.

Водночас він оцінює як позитивні візити європейських лідерів до КНР. Це, пояснює експерт, створює певну напругу між відносинами Китаю та РФ. Адже саме ЄС залишається ключовим ринком збуту китайських товарів із добрими перспективами.

"Отже, швидше за все, Пекіну доведеться якось реагувати на позицію Євросоюзу щодо російсько-української війни. Позицію проукраїнську. Але, гадаю, поки що все обмежиться традиційними запевненнями в тому, що Китай розуміє свою роль, відповідальність за глобальну безпеку. І, як мінімум, бачить себе країною, яка у майбутньому візьме участь у післявоєнному відновленні миру. Але слід розуміти, що ключовою ідеєю КНР була і залишається зміна існуючого світоустрою. І тут маємо збіг поглядів Пекіна та Москви", – констатує експерт.

Поїздка Макрона була націлена на відродження образу Франції як лідера Європи, здатного говорити від імені ЄС та вирішувати світові справи

Важко оцінити рівень прийому того чи іншого лідера, коли вони приїжджають удвох, вважає експерт із міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса.

"Я б не сказав, що Китай взяв курс на розкол Європи лише тому, що у Сі було менше зустрічей з Урсулою фон дер Ляйєн, ніж з Макроном. Мені здається, що КНР тут швидше виступає за широку автономність ЄС від США", – пояснює експерт.

Він також думає, що Китай давно вирішив не схиляти Росію до переговорів, а почекати на момент, щоб потім підключитися до мирного процесу, коли він почнеться.

"Тому Макрон навряд чи переконував Сі тут і зараз зупинити війну. Пекін не може цього зробити, він не має таких інструментів, – зазначає Ілля Куса. – Мені здається, що поїздка Макрона була націлена на відродження образу Франції як лідера Європи, здатного говорити від імені ЄС та вирішувати світові справи. Крім того, Макрон у ході візиту просував і суто національні інтереси Франції, наприклад, домовившись відкрити завод зі збирання літаків Airbus у Китаї".

Сам по собі візит, на думку експерта, поки що не створює жодних сенсів у ракурсі війни України та РФ. Це, наголошує він, скоріше спроба намацати спільні позиції у питанні мирних переговорів, коли вони розпочнуться у перспективі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Байдена натякнули — що має врахувати президент України Зеленський перед ухваленням рішення про звільнення Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини