Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Росії перепідпорядковують війська протиповітряної оборони: До чого б це
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії перепідпорядковують війська протиповітряної оборони: До чого б це

Реформи в армії під час війни проти України, ймовірно, спровокують суперечки, та й офіційного підтвердження поки немає

27 лютого 2023, 21:31
Поділіться публікацією:

ТАСС заявив про перепідпорядкування військової ППО командуванню ПКС. Що це може означати пояснює кореспондент Російської служби Бі-бі-сі Павло Аксьонов, пишуть "Коментарі".

У Росії перепідпорядковують війська протиповітряної оборони: До чого б це

ППО армії РФ підпорядковуватиметься командуванню Військово-космічних сил

Перепідпорядкування військової протиповітряної оборони (ППО) командуванню Військово-космічних сил (ПКС) Росії — важлива новина, яку поки офіційно не підтверджують. ТАСС повідомив про це із посиланням на джерела, близькі до Міноборони Росії. Подібна реформа вимагає настільки великих змін у командуванні збройними силами та їхній структурі, що навіть в умовах війни навряд чи зможе залишитися непоміченою, тому вона або підтвердиться, або залишиться на рівні чуток.

У складі російських ПКС існує своя протиповітряна оборона, яка займається охороною стратегічних об'єктів. На відміну від неї армійська ППО захищає війська на фронті — зокрема, під час бойових дій.

"Для кожного з видів ППО будуються свої зенітні комплекси — наприклад, пересувні "Тори" та "Панцирі" на фронті належать до військової ППО, а стаціонарні С-300 чи С-400, які, імовірно, захищали авіабазу в Енгельсі під час ймовірних ударів українських дронів, були у складі ППО ПКС", — каже Аксьонов.

У цих військ різні завдання і тактика — одні пересуваються разом з армією, інші прив'язані до об'єктів, які захищають. Тому, з одного боку, було б логічно тримати військову ППО в підпорядкуванні армійського командування, а не передавати у відання ПКС, які належать іншому виду збройних сил. Адже така реформа означала б серйозні структурні зміни в командній вертикалі армійської ППО, у якої тепер буде новий начальник.

"Одне з важливих питань: як зміниться тепер "ланцюг командування" — послідовність осіб і структур, за якою передається наказ? У Росії сухопутні сили і без того стикаються із затримками в ухваленні рішень, і не виключено, що в ППО тепер їх стане більше", — прогнозує кореспондент.

З іншого боку, ці зміни спрощують організацію постачання і підготовки фахівців для армійської ППО. Крім того, можливо, це позначиться на якості дій її офіцерів, які залежатимуть не від армійських начальників, які не завжди добре розуміють завдання і можливості засобів протиповітряної оборони, а від таких самих фахівців.

"Доводи прихильників і противників подібної реформи під час війни проти України, імовірно, будуть схожі на суперечки, що лунали під час передачі армійської авіації у 2000-х роках зі складу сухопутних сил до складу ВПС. Тоді одні військові також скаржилися на те, що у ВПС не розуміють специфіку роботи армійської авіації, яка складається з гелікоптерів. Їхні опоненти говорили, що авіація має перебувати в "профільному" підпорядкуванні в авіаторів", — додає Павло Аксьонов.

Як писали "Коментарі" раніше, Президент Володимир Зеленський висловив упевненість у тому, що президента Росії Володимира Путіна рано чи пізно вб'є власне оточення.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у ГУР розповіли, для чого Росія нагромадила авіацію біля кордонів з Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини