Головна Новини Суспільство Війна з Росією У РФ не закінчуються ракети із західними компонентами: чому не спрацьовують санкції
commentss НОВИНИ Всі новини

У РФ не закінчуються ракети із західними компонентами: чому не спрацьовують санкції

Виникає ще більше питань до європейської та й до світової спільноти, яка займається формуванням санкційних пакетів

14 червня 2023, 14:10 comments3600
Поділіться публікацією:

Під час ракетного удару росіян по Кривому Рогу, який забрав життя більше десяти людей, в одній із ракет знайшли іноземні компоненти. Глава Офісу президента Андрій Єрмак підкреслив, що в ракеті Х-101, за попередньою оцінкою, випущеною в РФ у квітні 2023 року, виявилося близько 50 компонентів (переважно мікроелектроніка), вироблених у країнах, які вводили санкції проти Росії. Президент України Володимир Зеленський закликав максимально посилити експортний контроль за критичними елементами. За його словами, дешевше перекрити шляхи постачання, покарати ті бізнеси та держави, які допомагають російським терористам продовжувати мати можливість і надалі підривати будинки та вбивати людей, аніж постійно витрачати нові та нові ракети для ППО. Чи дієві механізми, щоб припинилася ця торгівля смертю? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

У РФ не закінчуються ракети із західними компонентами: чому не спрацьовують санкції

Ракети. Фото: з відкритих джерел

Стало остаточно зрозуміло, що без жорсткого контролю, без інформаторів з різних країн на користь виконання санкцій належного ефекту не буде

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Наявність зарубіжних складових елементів у нещодавно виготовлених російських ракетах свідчить, що неефективно працюють як санкції, так і контроль за ними. Певна спритність країни-агресора допомагає їй, незважаючи на всі перепони, отримувати необхідні компоненти з різних країн для виготовлення ракет".

Насамперед, зазначає експерт, це питання до європейської та й до світової спільноти, яка займається формуванням санкційних пакетів.

"Стало остаточно зрозуміло, що без жорсткого контролю, без використання органів розвідок, інформаторів із різних країн на користь виконання цих санкцій належного ефекту не буде. І, звичайно, важливими є вторинні санкції – проти тих, хто, в обхід діючих, допомагає агресору", – наголошує Олексій Плотніков.

Доки не буде реально відчутних економічних ударів, у агресора вистачить грошей і на виготовлення нових ракет, і на "сірий імпорт"

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов упевнений, що є більш дієві методи для опускання над РФ залізної завіси. Але їх чомусь не застосовують.

"Якщо говорити навіть не про запчастини до ракет, а про морську торгівлю, ситуація там кричуща. Усі судна, які йдуть в Україну та з України, обмежені зерновим коридором, доглядаються самими ж росіянами, які максимально гальмують цей процес. Тоді як російські судна спокійно ходять практично будь-де, збільшили товарообіг. А слід було б накласти санкції на російські порти, перевізників", – вважає Муса Магомедов.

На його думку, запроваджені санкції – недостатньо жорсткі, та ще й їхнє виконання не перевіряється належним чином. Саме тому немає такого потрясіння російської економіки, яке змусило б агресора припинити війну.

"А доки що не буде реально відчутних економічних ударів, найпотужнішого контролю за санкціями, покарання для всіх, хто торгує з росіянами, у агресора вистачить грошей і на виготовлення нових ракет, і на "сірий імпорт", хай навіть із переплатою, – пояснює експерт. – Схем багато, фірм-прокладок багато, охочих заробити на нашій війні – багато. На превеликий жаль".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять нові заяви Путіна – чого вже почав боятися диктатор.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини