Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Празі засуджено добровольця ЗСУ: який термін отримав
commentss НОВИНИ Всі новини

У Празі засуджено добровольця ЗСУ: який термін отримав

Чеський доброволець ЗСУ отримав 7 років в'язниці за мародерство в Україні

6 серпня 2024, 17:27
Поділіться публікацією:

Празький міський суд ухвалив вирок 27-річному Філіпу Сіману, громадянину Чехії, який вирушив добровольцем на війну в Україну. Його визнали винним у мародерстві та службі в іноземній армії, засудивши до 7 років позбавлення волі.

У Празі засуджено добровольця ЗСУ: який термін отримав

Чеський доброволець ЗСУ отримав 7 років в'язниці за мародерство в Україні

Сіман, який приєднався до батальйону "Карпатська Січ" через три тижні після початку повномасштабного вторгнення, побував у гарячих точках, включаючи Ірпінь та Бучу. Слідство встановило, що він привласнював майно загиблих солдатів та мирних мешканців: гроші, ювелірні вироби, електроніку та навіть брендові окуляри Gucci.

Прокурор Мартін Біла підкреслив, що Сіману звинуватили в найманстві, оскільки він не отримав дозволу президента Чехії на службу в іноземній армії і не пройшов інструктаж з міжнародного гуманітарного права.

"Незважаючи на те, що я чех, я також українець, і я вважав за свій обов'язок боротися за свою країну", — сказав Сіман.

Сам Симан стверджував, що його мотиви були патріотичними, посилаючись на українське коріння своєї родини. Він визнав, що робив "морально неправильні вчинки", але заперечував звинувачення у мародерстві, заявляючи, що цінності переносилися у "штаб" на випадок повторної окупації території російськими військами.

Суд не прийняв цієї версії, особливо з огляду на інтерв'ю Сімана виданню Seznam Zprávy, де він докладно описував свої мародерські дії. Пізніше він намагався відмовитися від своїх слів, стверджуючи, що "хотів виглядати цікавіше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Після масованого ракетного удару Росії 8 липня по Україні у багатьох країнах світу пройшли акції підтримки України та заклики із засудженням російської агресії. У Чехії місцеві активісти облили посольство Росії червоною рідиною, щоб зімітувати кров загиблих від російської атаки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини