Головна Новини Суспільство Війна з Росією У МАГАТЕ зробили заяву щодо причин займання на Запорізькій АЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

У МАГАТЕ зробили заяву щодо причин займання на Запорізькій АЕС

Під час огляду Запорізької АЕС експерти з МАГАТЕ не виявили залишків українських дронів про які повідомляла Росія.

13 серпня 2024, 09:05 comments2974
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) дослідили наслідки пожежі на Запорізькій АЕС та зробили перші висновки щодо інциденту. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на пресслужбу МАГАТЕ.

У МАГАТЕ зробили заяву щодо причин займання на Запорізькій АЕС

Пожежа на Запорізькій АЕС. Фото з відкритих джерел

Згідно зі звітом генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, 12 серпня представники атомного агентства відвідали Запорізьку АЕС, зокрема градирні, де була зафіксована пожежа. За словами Гроссі, команда МАГАТЕ вважає, що першоджерело пожежі ймовірно не виникло біля основи градирні.

"Пошкодження, швидше за все, було зосереджено у внутрішній частині башти на рівні водорозподільного сопла, розташованого на висоті приблизно десяти метрів", — йдеться у заяві Гроссі.

За його словами російські окупанти, які контролюють ЗАЕС надали доступ команді МАГАТЕ до кількох рівнів атомної станції. Однак росіяни заборонили доступ до двох місць, які постраждали від пожежі пославшись нібито на міркування безпеки. Також у МАГАТЕ зазначили, що під час огляду Запорізької АЕС не було помічено залишків шин чи дронів.

"Наразі команда не змогла зробити остаточні висновки на основі отриманих даних і спостережень. МАГАТЕ продовжить свій загальний аналіз після додаткового огляду та доступу до рівня розподілу водяного сопла та басейну холодної води", — підсумували у звіті.

11 серпня на території Запорізької АЕС помітили чорний густий дим. Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко припустив, що це могла бути провокація росіян, які підпалили шини. В "Енергоатомі" вказали, що пожежа виникла на об’єкті технічного водопостачання, яка згодом перекинулась на градирні. У Росії звинуватили Україну в атаці безпілотників на ЗАЕС.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в "Росатомі" істерично відреагували на інцидент на окупованій росіянами АЕС.

Також "Коментарі" писали про реакцію Австрії на пожежу на ЗАЕС та їх заклик до мирних переговорів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини