Головна Новини Суспільство Війна з Росією У МАГАТЕ вимагають від Росії припинити окупацію ЗАЕС: які перспективи демілітаризації
commentss НОВИНИ Всі новини

У МАГАТЕ вимагають від Росії припинити окупацію ЗАЕС: які перспективи демілітаризації

Єдиний можливий варіант деокупації ЗАЕС – активізація ЗСУ у цьому напрямку

16 вересня 2022, 10:52 comments1107
Поділіться публікацією:

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), до складу якого входять 35 країн ООН, прийняла резолюцію, яка вимагає від Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), так само як припинити дії проти "будь-якого іншого ядерного об'єкта в Україні чи на них". Про це під час відеозвернення 15 вересня згадав і президент України Володимир Зеленський. Якими є перспективи демілітаризації ЗАЕС? Як можна змусити росіян залишити станцію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У МАГАТЕ вимагають від Росії припинити окупацію ЗАЕС: які перспективи демілітаризації

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

У логіку такої кремлівської війни цілком вписується ядерний шантаж за допомогою контролю над ЗАЕС

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш упевнений, що з власної волі росіяни із ЗАЕС не підуть.

"І немає якихось інших, окрім силових механізмів змусити їх це зробити. З підходом РФ до війни як до війни без правил – контроль над атомною станцією – це ядерний важіль тиску. І на Україну, і на світ. Ядерний тероризм у всій красі", – пояснює експерт.

Він нагадує, що Україна після візиту МАГАТЕ та безперервних провокаційних обстрілів станції росіянами пішла на зупинку останнього реактора на ЗАЕС. Втративши в результаті 30% електроенергії.

"Місія МАГАТЕ зафіксувала наявність російських військ та представників Росатому прямо всередині української атомної станції. Це вже порушення всіх міжнародних норм та явна ознака ядерного тероризму. Але чомусь у звіті організації це подано досить м'яко, – зазначає Денис Богуш. – Вони зосередилися на тому, що треба якось демілітаризувати, якось вивести війська. Але не назвали те, що воно є – ядерним тероризмом. Тим часом навіть проліт ракети над АЕС підходить під таку категорію. А тут – стоять війська та йдуть обстріли".

Шанси на вихід росіян із ЗАЕС будуть лише за певних дій українських військовослужбовців та спецслужб, вважає експерт.

Ми ж бачимо, що Путін цілеспрямовано створює гуманітарну катастрофу в Україні. Росіяни зрозуміли, що військовим шляхом, на полі бою, вони нічого досягти не зможуть. А тому б'ють ракетами об'єктами критичної інфраструктури, воюючи, по суті, із цивільними. Війна проти всіх і конвенцій. Абсолютна цинічна. І в логіку такої кремлівської війни цілком вписується ядерний шантаж за допомогою контролю над ЗАЕС, – наголошує Денис Богуш. – Звільнити її можемо лише ми самі – створивши умови, коли росіяни змушені будуть покинути і станцію, і Енергодар, і усі наші території ".

Слід вимагати, щоб МАГАТЕ збільшила кількість експертів та моніторинг на станції

На думку кандидата політичних наук, політексперта Дмитра Гаврилюка, поки  Росія веде різноманітні агресивні, включаючи військові дії проти України, жодна АЕС, а зокрема і ЗАЕС не будуть у безпеці. Усі вони, так чи інакше, перебувають у зоні ураження російської артилерії та стратегічної авіації.

"Для Москви рішення МАГАТЕ – ніщо, порожній звук. Дуже дивно завжди стежити за реакцією цивілізованого світу, коли вони пропонують головному гопнику планети, ядерному міжнародному терористу– Росії – прийти до тями, змінити свої агресивні дії просто тому, що так просять (або вимагають) адекватні міжнародні організації та держави. Я вважаю, що країнам, визнаним росією "недружніми", слід розпочати готувати захист своєї інфраструктури, АЕС, центрів ухвалення військово-політичних рішень. Зайвим це не буде. Приклад ЗАЕС в умовах російського військового вторгнення у 2022 році – цьому яскравий приклад", – наголошує Дмитро Гаврилюк.

Він не сумнівається, що жодні заклики та звернення не зупинять Путіна. У тому числі в ситуації із ЗАЕС.

"Через рот соловйових та скабеєвих Кремль виправдовуватиме всі свої ядерні провокації та шантажі цивільного населення на ЗАЕС. Що може зупинити Путіна? По-перше, реальна загроза знищення військового угруповання росіян на всіх тимчасово окупованих територіях материкової України (а згодом і в Криму). У такому разі Путін як "великий полководець" – з метою збереження життя армійцям піде на цей крок. Тобто Україна дає "коридор" російській армії, а Росія виводить її, включаючи своїх гопників із ЗАЕС, – пояснює політексперт. – По-друге, на тлі широкого та системного цивільного опору на Херсонщині та Запоріжчині Путін з метою збереження хоч якоїсь особи на міжнародній арені, вимагаючи зняти частину санкцій проти Росії, може піти на так званий "жест доброї волі" – і вивести своїх військових із ЗАЕС".

Щодо демілітаризації зони ЗАЕС, то в умовах поки РФ хоч однією ногою російського солдата стоїть на українській землі, включаючи Крим, це примарна надія. І Україна тут нічого не може гарантувати, зазначає Дмитро Гаврилюк. Водночас, він не виключає, що наприкінці 2022-середини 2023 року ЗАЕС повторить долю ЧАЕС, а РФ як "жест доброї волі" забереться звідти. По ходу продукуючи міф про свою "ядерну миротворчість".

"Це цілком реально, якщо як кажуть у пісні, на Херсонщині та Запоріжжі "Залужний буде мутити двіж". Також Україна може підстрахуватися та видати указ підрозділам ЗСУ не вчиняти військових дій у зоні ЗАЕС, – вважає експерт. – Крім того, слід вимагати, щоб МАГАТЕ збільшила кількість експертів та моніторинг на станції. Ті повинні відразу бити на сполох, якщо ті чи інші дії росіян почнуть створювати загрозу безпеці цього об'єкта".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Вітренко – з речами на вихід чи ще ні: Шмигаль розповів, чи планує звільняти голову Нафтогазу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини