Головна Новини Суспільство Війна з Росією У лавах союзників розкол: чи справді Байден і компанія не знають, що робити з Росією
commentss НОВИНИ Всі новини

У лавах союзників розкол: чи справді Байден і компанія не знають, що робити з Росією

Експерти пояснили, чому західні союзники все частіше затримують допомогу Україні та не можуть визначитися, як бути з Росією

4 квітня 2024, 07:05
Поділіться публікацією:

Звертає на себе увагу стаття у виданні The Wall Street Journal про те, що президент Франції Еммануель Макрон проводив переговори з президентом США Джо Байденом і канцлером Німеччини Олафом Шольцем, намагаючись переконати їх зайняти більш жорстку позицію щодо Росії, але ті відповіли відмовою. Західні союзники України вже досить довгий час не поспішають надавати Україні необхідну військову допомогу. Це зумовлено низкою факторів, одним із яких є нерозуміння, що робити з Росією у разі її поразки. Чи можна говорити, що в лавах союзників Києва розкол і Захід не знає, як далі бути з Росією? Портал "Коментарі" розбирався в цьому питанні, вивчивши думки експертів.

У лавах союзників розкол: чи справді Байден і компанія не знають, що робити з Росією

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

На Заході дуже бояться ескалації з країною-агресором

Журналіст, публіцист і політолог Віталій Портніков у блозі на своєму ютуб-каналі висловив думку, що як би прикро нам не було це усвідомлювати, але політичні цілі Путіна можуть бути реалізовані, адже стриманість та нейтралітет Заходу, його страх перед поглибленням конфлікту – якраз і будуть головними чинниками ескалації у Європі. І президент Макрон ясно це усвідомлює. Він хоче поставити Путіна перед вибором: відмовитись від війни з Україною чи отримати військові дії з НАТО. Однак ця ідея підтримки поки не знаходить, і це є серйозною стратегічною помилкою наших союзників.

Політолог зазначив, президент Франції намагався переконати президента США Байдена та канцлера Німеччини Шольца змінити ситуацію у бік стратегічної невизначеності. Проте ідея Макрона відмовитися від усіх "червоних ліній" у відносинах із Росією підтримки серед інших лідерів не знайшла. Обидва керівники надто бояться ескалації з країною-агресором.

Що стосується США, то, за словами Портнікова, Вашингтон не зацікавлений у тому, щоб стати однією із сторін конфлікту, проте підтримує Україну, — таким був меседж держсекретаря США Ентоні Блінкена. США також відверто не схвалюють удари українських дронів на російській території. Також Сполучені Штати не мають жодної інформації, нібито Росія збирається атакувати якусь із країн Північноатлантичного блоку.

На думку Віталія Портникова, це означає, що Америка підтримуватиме війну на виснаження Росії, проте вона зацікавлена у тому, щоб війна тривала лише на українській території. Цікаво, що про виснаження України, яке може наступити набагато раніше, Блінкен не згадав.

За зволікання з боку союзників українці платять своєю кров'ю

Юрист-міжнародник, доцент кафедри міжнародного права КНУ імені Тараса Шевченка Роман Єделєв в ефірі Ранок.LIVE заявив, що виходячи з тієї ситуації, яка є у війні на даний момент, складається стійка думка, що західні союзники в принципі не знають, що робити , і як виходити із ситуації.

"Чи буде ця поразка Росії чи якийсь ще інший сценарій — ніхто просто не знає, що робити. Немає жодної стратегії, немає жодного плану, і це проблема", — вважає юрист.

Він додав, що західні держави більше думають про власну безпеку і що робити у цьому складному 21 столітті.

"Зараз для них головне не дати перемогти правим популістам або крайнім лівим. Переконати виборців, що не варто віддавати свій голос за будь-які обіцянки світлого майбутнього. Це підвищує увагу до оборони та безпеки власної держави", — вважає Єделєв.

Експерт наголосив, за це зволікання з боку союзників українці платять своєю кров'ю.

"Може здаватися, що ППО успішно працює, збиває ворожі цілі, то й війна скоро завершиться. Але уявіть, що ми не зможемо нічого збивати. Тому що те, що дають партнери, воно також закінчується", — резюмував Єделєв.

Читайте також на порталі "Коментарі" — який результат війни в Україні влаштує Китай: чому Париж почав сподіватися на Пекін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини