Головна Новини Суспільство Війна з Росією У чому причина сигналів Путіна щодо готовності до переговорів: як реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому причина сигналів Путіна щодо готовності до переговорів: як реагувати Україні

Путін змушений вдавати, що готовий до переговорів, оскільки російське населення не розуміє ні мети цієї війни особисто для себе, ні ціни, яку платить загалом РФ за цю війну

26 січня 2024, 13:00 comments1022
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін нібито посилає сигнали до США про готовність до переговорів щодо завершення війни в Україні. За даними агентства Bloomberg, Путін готовий розглянути відмову від вимоги нейтрального статусу України та невступу до НАТО, проте наполягає на визнанні контролю РФ над окупованими українськими територіями. Що можуть означати ці сигнали? Як, найімовірніше, на них відреагує Захід? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У чому причина сигналів Путіна щодо готовності до переговорів: як реагувати Україні

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Колективний путін шукає можливості уникнути санкцій

Кандидат наук з держуправління Юрій Гаврилечко акцентує, що після того, як у РФ не вийшло "захопити Київ за три дні", а повномасштабне вторгнення провалилося у форматі бліцкригу, країна-агресор шукає варіанти виходу із ситуації.

"Так, війна це продовження політики іншими засобами, як стверджував прусський та російський воєначальник Карл фон Клаузевіц. Але насамперед політики – економічної. Якщо в результаті війни агресор не отримує вигоди, а зазнає збитків, то починає шукати шляхи її заморожування", – пояснює експерт.

За його словами, Путін у РФ – це колективний орган влади, персоніфікований у публічній особистості.

"І цей найколективніший путін, який не потрапив ні під санкції, ні під інші види можливих негативних наслідків, шукає можливості уникнути їх і надалі. Тому що тривала війна все сильніше залучатиме в себе більше і більше виконавців верхньої та середньої ланки російського істеблішменту. До чого той не був готовий. Найімовірніше, це і є причиною таких сигналів", – вважає Юрій Гаврилечко.

Торг виник як необхідна політтехнологія на фоні псевдовиборів у РФ

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Зважаючи на інформацію Bloomberg, у Путіна – запізнілі реакції. Подібний сценарій міг бути реалістичним до осені 2022 року. Тоді можна було зберегти видимість війни між РФ та Україною, звичайного прикордонного конфлікту. Але на сьогоднішній день у цієї війни багато учасників з обох сторін. Тому торг виник як необхідна політтехнологія на фоні псевдовиборів у РФ".

Для України, зазначає експерт, це дуже важливий чинник. Адже проведення псевдовиборів на окупованих українських теренах може розглядатися як механізм легалізації вкрадених у нас земель.

"Тому Україна має наполягати насамперед на незаконності цих дій, – наголошує Володимир Цибулько. – Путін змушений вдавати, що готовий до переговорів, оскільки російське населення не розуміє ні мети цієї війни особисто для себе, ні ціни, яку платить загалом РФ за цю війну".

Росія дає зрозуміти, що готова припинити війну

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник погоджується з тим, що Москва веде дипломатичні ігри під назвою "давайте домовлятися". Але це, наголошує він, точно не перший етап.

"Перший був, коли майже всі американські ЗМІ почали розповідати, що США вже не можуть підтримувати Україну, не готові до війни на кілька фронтів і так далі. Це була спланована акція Кремля. Не треба думати, що американські медіа не продаються. Питання лише у сумі. І росіяни знайшли потрібну суму. До речі, це давня традиція. У 70-80 роках найбільшим замовником в американських ЗМІ був Радянський Союз", – зазначає експерт.

Якщо говорити про другу хвилю такого інформаційного штурму, то тут, на думку Миколи Мельника, все дуже чітко передано в Bloomberg.

"Росія, – пояснює він, – дає зрозуміти, що готова припинити війну, але за умови, що за нею залишаться всі окуповані території. Звичайно, це жодним чином не влаштовує ні Україну, ні загалом цивілізований світ. Адже тоді руйнується вся глобальна безпека. Якщо одна країна може напасти на іншу, окупувати частину її території та назвати своєю – це кінець архітектури безпеки, збудованої після Другої світової. Але бачимо сигнали, що Росія втомилася, вона намагається шукати компроміси".

Українському суспільству слід бути готовим до подальшої боротьби, упевнений Микола Мельник. Адже, чим довше ми продовжуємо чинити опір, тим на більші поступки піде в результаті РФ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як РФ використала історію з падінням Іл-76: про що говорить реакція України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 січня 2024, 13:08

Жодної готовності з обрізаної сторони, припиняти війну немає інакше доведеться віддавати узурповану владу. Якщо через 100 років, станеться диво і смерди насміляться позбутись обрізаного зашморгу - піднімуть повстання, як проти Чаушеску у Румунії, юдейці по всьому світу піднімуть вереск, що стали жертвами погромів. Саме таку шахрайську тактику вони і використовують тисячі років.


Новини