Головна Новини Суспільство Війна з Росією У чому причина, що робота РЕБ в Україні стала ефективнішою: якої зброї стало в рази більше у ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому причина, що робота РЕБ в Україні стала ефективнішою: якої зброї стало в рази більше у ЗСУ

Україна могла отримати нові системи РЕБ

18 січня 2024, 09:05
Поділіться публікацією:

Росія продовжує атакувати Україну ракетами та дронами. Проте останнім часом все частіше стає помітним, що ворожі цілі відхилятися від курсу. Про що це говорить? Чи дійсно технологічно Україна покращує свою ПВО? В чому ще ми надолужуємо? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів. 

У чому причина, що робота РЕБ в Україні стала ефективнішою: якої зброї стало в рази більше у ЗСУ

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

В Україні система РЕБ стала надпотужною

Авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко в ефірі каналу "Еспресо" заявив, що більшість ракет, особливо корейські ракети, наводяться по GPS, у всякому разі більшу частину шляху вони використовують супутникові системи. Корейські ракети використовують три супутникові системи – це російська ГЛОНАСС, китайська Baidu й американська GPS. Російські ракети використовують ще і європейську систему Galileo. Тобто, якщо поставити перешкоди цим систем, трішечки змінити ці сигнали, то ракети будуть відхилятися і не обов'язково вони потраплять у ту пасивну систему, яка у них є на борту та не залежить від GPS. Відхилення можуть бути настільки великі, наголошує експерт, що вони вже не зможуть повернутися на траєкторію.

Валерій Романенко не виключив, що Україна могла отримати нові системи РЕБ, які дають можливість втручатися в навігаційну систему загалом або систему звʼязку російських ракет.

"Я так вважаю, що угрупування засобів РЕБ у нас не стільки збільшилося, скільки збільшилося їхнє розташування і потужність, тому що зараз видно, що ця РЕБ стала ефективною, хоча раніше теж бували випадки коли ракети падали будь-де, але цього разу речник Повітряних сил сказав, що ракети взагалі десь попадали в полях, лісах. Тобто в їхню навігаційну систему, маршрути були внесені якісь корективи непередбачені тими, хто їх запускав", – наголосив він.

В Україні спостерігається збільшення виробництва дронів

Засновник компанії "DroneSpace" Максим Шеремет в коментарі "Еспресо" звернув увагу на те, що в Україні спостерігається збільшення обсягів виробництва дронів. В багатьох випадках відзначається позитивний вплив й виповнення поставленої мети щодо кількості дронів. Зокрема, збільшення виробництва ударних БПЛА в десятки разів.

За словами Шеремета, контакти з виробниками визначаються різними відомствами. У більшості випадків військові частини самі виступають замовниками. Втім, як зауважив Шеремет, існує низка проблем для масштабування виробництва дронів. Зокрема, постачання компонентів, фінансова складова й кваліфіковані інженерні кадри. Держава може сприяти розвʼязанню цих проблем й допомогти виробникам збільшити обсяги виробництва. Шеремет наголосив, що найперше і найголовніше, що може зробити держава, це мотивувати виробників великими контрактами.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому конфлікти на території України неминучі: як РФ продовжує впливати на Європу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини