Головна Новини Суспільство Війна з Росією У чому друга половина літа стане вирішальною: який прогноз на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому друга половина літа стане вирішальною: який прогноз на фронті

Росіяни намагатимуться до кінця літа вийти на адмінкордон Донецької області, в той час, як ЗСУ стримуватимуть наступ і добиватимуться істотного просування на півдні

15 липня 2022, 15:42 comments1161
Поділіться публікацією:

Ми пережили пів літа повномасштабної війни з Росією, яка розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. За цей час країна-агресор втратила близько 38 тисяч військовослужбовців, масу військової техніки. Однак замість реальних переговорів пропонує Україні "визнати територіальні реалії, що склалися", тобто відмовитися від тимчасово окупованих територій. У відповідь на ракетні удари противника ЗСУ високоточним озброєнням продовжує знищувати склади боєприпасів окупантів та їх бази. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" військовими прогнозами на половину літа.

У чому друга половина літа стане вирішальною: який прогноз на фронті

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Друга половина літа – це період запеклих боїв на Донбасі та можливість зміни характеру військового протистояння

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, військовий експерт Дмитро Снєгірьов вважає, що найближча перспектива – спроби захоплення росіянами Донецької області, прориву оборони ЗСУ по лінії Слов'янськ-Краматорськ-Бахмут.

"Повідомлення англійської розвідки про так звану "оперативну паузу", яку нібито взяли росіяни, не відповідають дійсності. Триває передислокація живої сили, продавлювання української оборони у районі н.п. Сіверск-Долина та Курульки. Це Краматорський та Слов'янський напрями. Найближчим часом саме вони стануть ареною запеклих боїв. Як і в цілому Донецький напрямок і відсотки Луганської області, що залишилися, де ЗСУ ще тримають оборону, – підкреслює експерт. — Можливе просування противника по лінії Ізюм-Слов'янськ. Російські окупаційні війська не залишили планів створення флангового охоплення наших угруповань".

На думку Дмитра Снєгірьова, можна говорити про зміну тактики окупаційних військ. Якщо раніше були лобові атаки міст (Попасна, Рубіжна, Сєвєродонецьк), то у випадку з Лисичанською ставка вже робилася на флангові охоплення опорних пунктів української оборони. Те, що зараз відбувається на Донецькому напрямі. Це спроба захоплення Сіверска (цікавий противник як вузлова залізнична станція) та бої в районі н.п. Курульки (з метою виходу до тилу Краматорського угруповання ЗСУ).

"Окупаційні війська всіма силами до кінця літа намагатимуться реалізувати план другого етапу т.зв. "спецоперації". Йдеться про вихід на адмінкордони Луганської та Донецької областей – з подальшим політичним тиском щодо можливості укладання "мирних угод". Тиснуть на Україну в моменті можливих територіальних поступок, закріплених у певному документі. І позиція Заходу тут неоднорідна. Так Франція, Німеччина, Італія схиляють Україну до територіальних поступок. А ті ж Великобританія та США, на відміну від лідерів ЄС, нас до такого не підштовхують", – зазначає експерт.

Тож, продовжує він, росіяни спробують закріпити свій територіальний поступ. І вийти до кінця літа – початку осені на формат псевдореферендумів.

"Що стосується Херсонського та Запорізького напрямів, він не стане домінуючим. Однак ми намагатимемося розвинути там наявні успіхи ЗСУ, причому вже не тактично, а оперативно, – припускає Дмитро Снєгірьов. – З метою зірвати плани супротивника щодо створення т.зв. "ХНР", "ЗНР" або приєднання контрольованих росіянами частин цих регіонів до т.зв. "ДНР" або власне РФ. Плюс – відрубати постачання води до Криму та не дати пробити туди сухопутний коридор. Саме тому акцент ЗСУ змістився з Донбасу на Херсон та Запоріжжі. Якщо ми зуміємо блокувати цей напрямок, деокупувати ті території, вся т.зв. "спецоперація" втрачає військовий, політичний та економічний сенс".

На думку експерта, програма ленд-лізу до кінця літа не почне працювати. Але нам на допомогу – програм безоплатної передачі озброєнь Україні.

"Очікуємо на збільшення військово-технічної допомоги з боку США та ключових союзників, що дасть можливість кардинально змінити характер військового протистояння. Я не виключаю можливості українського контрудара не лише на Херсонському та Запорізькому напрямках, а й на Донецькому. Принаймні у момент утримання тих 45% Донецької області, які ми зараз контролюємо, – каже Дмитро Снєгірьов. – Резюмуючи: друга половина літа – це період запеклих боїв на Донбасі та можливість зміни характеру військового протистояння за рахунок отримання ЗСУ нових зразків озброєння. Частково ми вже спостерігаємо, коли реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS виносять глибоко в тилу ворожі склади з боєприпасами і центри прийняття рішень".

Ключові очікування України на найближчі 2-3 місяці щільно прив'язані до Півдня нашої країни

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак вважає, що окрім прогнозованих битв на Донбасі, всі прогнози та ключові очікування України на найближчий обрій подій у 2-3 місяці також щільно прив'язані до Півдня нашої країни. А саме – до Херсонщини.

"Сама операція зі звільнення Херсона та Херсонської області розпочалася з активної роботи РСЗВ HIMARS зі знищення на окупованій території складів з боєприпасами, паливом та командними пунктами. Саме знищення таких складів є тим ломом, за допомогою якого Україна зможе зламати оборону Російської Федерації та прискорити просування наших військ", – упевнений Іван Ступак.

Він прогнозує, що найближчим часом продовжиться робота щодо подальшого точкового знищення ворожих різноманітних складів та центрів в окупованих районах. А також – щодо позбавлення супротивника можливості здійснювати доставку всього необхідного безпосередньо до лінії фронту. Таким чином, зазначає експерт, з'явиться можливість взяття Херсона в кільце з мінімізацією втрат серед наших військових, цивільних та інфраструктури.

"Безпосередньо у самих окупованих районах дедалі більше набирає обертів партизанський рух. Воно очолюється та забезпечується всім необхідним нашими спецслужбами, але спирається на широку підтримку місцевого населення, – розповідає Іван Ступак. – Внаслідок цієї спільної роботи збільшуватиметься кількість підірваних, отруєних чи розстріляних окупантів, а також їхніх помічників. Саме від успішної операції зі звільнення Херсона залежить успіх щодо деокупації всього Півдня України. З подальшою деокупацією інших українських територій. Тому тримаємо кулаки за наших військових та віримо, що вже до кінця серпня цього року ми зможемо скуштувати херсонських кавунів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи готовий світ пробачити українцям борги: чому Київ тягне із запитанням — що стоїть на кону.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини