Головна Новини Суспільство Війна з Росією Туреччина не пустила кораблі РФ у Чорне море: про що говорить такий крок Анкари у світлі війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Туреччина не пустила кораблі РФ у Чорне море: про що говорить такий крок Анкари у світлі війни в Україні

Зараз РФ значно відстає у військово-морських питаннях, це дуже добре розуміють у тій же Туреччині

7 листопада 2022, 15:00 comments3304
Поділіться публікацією:

Туреччина не пустила в Чорне море кораблі Тихоокеанського флоту РФ, які з лютого намагалися пройти через Босфор з метою обстрілів України. У результаті в листопаді дані суда повертаються на базу у Владивостоці. Раніше Туреччина не дала росіянам зірвати зернову угоду. Про що говорять такі дії офіційної Анкари в даному випадку та загалом у ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Туреччина не пустила кораблі РФ у Чорне море: про що говорить такий крок Анкари у світлі війни в Україні

Туреччина не пустила російські військові кораблі до Чорного моря. Фото: з відкритих джерел

Росія намагається посилити ЧФ, при тому, що на будь-які її кораблі в Чорному морі чекає одна доля – затоплення і загибель

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов міркує так:

"Чорноморський флот РФ може бути повністю знищений протягом кількох годин. Атака на базу Чорноморського флоту РФ у Севастополі 29 жовтня показала, що кораблі країни-агресора не мають засобів захисту проти морських дронів. Росія завжди сильно відставала у військово-морській справі. Країна, по суті, сухопутна. І якби не маніакальне захоплення Петра Першого морською справою наприкінці 17 – на початку 18 століття, не було б у Росії флоту. І, можливо, це було б на краще. Не було б тоді таких грандіозних поразок як Цусіма на початку минулого століття чи ганьби радянського флоту у Другій світовій війні, коли Сталін просто заборонив вихід кораблів у море. І зараз РФ значно відстає у військово-морських питаннях. Тому Путін навіть подякує Ердогану за те, що той не пустив крейсер "Маршал Устинов" і кораблі, що його супроводжують, у Чорне море".

Як з'ясувалося, продовжує експерт, російські кораблі не можуть за допомогою, як вони сподівалися, скорострільних гармат АК-630 знищити дрони, що плавають.

"Засоби виявлення російських кораблів не здатні побачити дрон на достатній дистанції, щоб відкрити запобіжний вогонь, – пояснює Віктор Савінов. – А як тільки дрон, що рухається зі швидкістю 40 вузлів на годину (приблизно 74 км/год), потрапляє до "мертвої зони" цієї гармати, корабель виявляється беззахисним. Ми сьогодні нічого не знаємо про долю нового флагмана ЧС РФ – фрегата "Адмірал Макаров". За деякими даними, його вивели з ладу і навіть, можливо, затонули. Ще одна атака дронів – і Чорноморський флот припинить своє існування".

На сьогоднішній день, зазначає експерт, у Чорному морі з носіїв "Калібрів" у бойовому стані знаходиться лише один корабель. Але "победобесие" відіграє свою роль – і Росія намагається посилити ЧФ, при тому, що на будь-які її кораблі в цьому районі чекає одна доля – затоплення і загибель.

"Провідні морські країни розробляли концепцію "рою дронів" (атака дронами на бази флоту) протягом останніх 15 років. На сьогодні РФ не знає, скільки дронів знаходиться у Чорному морі. Адже вони можуть там перебувати в "сплячому стані". Можливо, кілька десятків дронів причаїлися у Південній бухті Севастополі – основній базі ЧФ РФ. Атака з його остаточного знищення Чорноморського флоту може наслідувати будь-якої секунди. Тому, – зазначає Віктор Савінов, – стався кумедний епізод. Коли Ердоган не пропустив кораблі Тихоокеанського флоту до Чорного моря, Путін подякував йому. У тому числі за те, що якась частина російського плавучого мотлоху (а ці кораблі побудовані в основному 30 — 50 років тому) ще збережеться на плаву, і виникатиме відчуття, що РФ має флот".

Загалом, констатує експерт, Туреччина в цьому конфлікті прагне бути в добрих відносинах – як з Україною, так і з Росією.

"У людській поведінці є таке поняття як – людина зірвалася і вчинила негідним чином. І офіційна Анкара оцінює саме так дії РФ у ракурсі агресії проти України. Але це, вважає турецьке керівництво, не привід виключати РФ з людської цивілізації", – підсумовує Віктор Савінов.

Туреччина бореться за свій політичний вплив у регіонах та намагається знайти точки співпраці з усіма

Економічний експерт Данило Монін бачить у тому, що відбувається, більше політики, ніж економіки. Хоча остання у взаєминах Туреччини та РФ, звичайно, теж має місце, зазначає він.

"Я думаю, Туреччина виборює свій політичний вплив у регіонах і намагається знайти точки співпраці з усіма. З одного боку, очевидно, що прихід військових кораблів російського флоту – це загроза не лише Україні, а й Туреччині як гаранту зернової угоди. Тому рішення їх не пускати – логічне. З іншого боку, Туреччина має економічні зв'язки з Росією та продовжує спільні проекти. Будівництво АЕС, можливість імпорту для РФ в обхід західних санкцій", – зазначає Данило Монін.

На його думку, Ердоган відчуває свою силу і намагається диктувати свої умови Росії.

"Ну, Росія явно не зацікавлена в конфронтації з Туреччиною, чий військовий потенціал на Чорному морі більш ніж добрий. З огляду на все вищесказане Ердоган може балансувати між Україною та Росією довго", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кабмін знижує температурний режим у квартирах: якою буде температура.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини