Головна Новини Суспільство Війна з Росією Тривожні заяви Лукашенка та Генштабу ЗСУ: чому загроза вторгнення з РБ зросла в рази
commentss НОВИНИ Всі новини

Тривожні заяви Лукашенка та Генштабу ЗСУ: чому загроза вторгнення з РБ зросла в рази

Усі профільні служби в Україні були готові до такого повороту подій та розуміють, як діяти, тому повторення 24 лютого не буде

20 жовтня 2022, 19:43 comments1787
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко фактично поставив мешканцям країни ультиматум, заявивши, що якщо вони хочуть спокійного життя, то мають беззаперечно слухати його вказівкиУ Генштабі ЗСУ зазначають, що загроза наступу Росії з території Білорусі зростає, адже противник прагне відрізати ланцюги поставок західної зброї в УкраїнуПро що говорять останні події у Білорусі? Чи є ризик повторного вторгнення з півночі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Тривожні заяви Лукашенка та Генштабу ЗСУ: чому загроза вторгнення з РБ зросла в рази

Вторгнення з боку Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Путін може зважитися на таку авантюру, як прорив з боку РБ

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький наголошує, що загроза з боку Білорусі існувала для нас завжди, з моменту російського вторгнення у лютому цього року.

"Угруповання, яке знаходиться на кордоні, може бути і підготовкою до нападу, і маневрами з метою такої підготовки, як було з 2021 року. Зрозуміло, що постійна загроза з боку РБ змушує нас тримати в районі українсько-білоруського кордону чимало угруповань. Вона могла б нам дуже стати в нагоді на сході чи півдні, але… І це, звичайно, відверта гра офіційного Мінська за правилами Москви", – пояснює експерт.

Він не виключає, що Путін, не маючи можливості вирішити наявними силами проблеми російських окупантів на півдні та сході України, може зважитися на таку авантюру як прорив з боку РБ (чи чисто російським угрупуванням, чи російсько-білоруським) через Луцьк – до Львова.

"Якщо це вийде, говоритимуть – яка геніальна витівка. Якщо все провалиться – ніхто, гадаю, особливо не здивується. Тому що провали останнім часом – скоріше правило для Кремля, аніж виняток, – наголошує Олексій Голобуцький. – Ну, а для Лукашенка, звичайно, самогубно тягнути білоруську армію, що не має ні бойового досвіду, ні мотивації, в Україну. Ось він і крутиться, як вуж на сковороді. Але з огляду на його абсолютну залежність від путінського режиму, якщо той поставить питання руба, самопроголошений президент змушений буде виконувати всі "хотілки" Путіна".

Лукашенко намагається гучними заявами цементувати собі якусь опору, щоб викручуватися від тиску Путіна

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"Ризики повторного вторгнення з боку РБ залишаються – і не зменшуються. На даний момент вони є недостатніми, щоб говорити про безальтернативність такого сценарію, але достатні, щоб усі профільні служби в Україні були готові до такого повороту подій. І вони демонструють таку готовність".

А заяви Лукашенка пов'язані, на думку експерта, зі зростанням соціальної напруги в самій Білорусі. У тому числі – категоричне небажання населення брати участь у війні проти України.

"От Лукашенко і намагається гучними заявами цементувати собі якусь опору, щоб викручуватися від тиску Путіна, який мріє втягнути РБ у пряму участь у війні, – вважає Олег Саакян. – До того ж, у Росії явно незадоволені навіть позицією Лукашенка всередині ОДКБ, де Вірменія та Казахстан відкрито, а РБ – напівприховано – саботують позицію Росії, яка намагалася залучити до війни і цей блок".

Зараз у Росії, навіть у разі атаки з боку РБ, набагато більша ймовірність провалу, ніж була в лютому

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що є серйозний ризик вторгнення з півночі.

"Росія вже мобілізувала близько 200 тисяч осіб – і спробує їх застосувати, щоб змінити перебіг війни. Можливо, знову загрожуючи столиці України внаслідок вторгнення з боку Білорусі. Можливо, намагаючись зруйнувати логістичні ланцюжки постачання зброї від наших партнерів (і тоді удар припаде на захід України). Не виключено і спроби застосувати десанти", – попереджає експерт.

Але, зазначає він, боєздатність українських військ набагато вища, ніж у російських і тим більше – білоруських. До того ж, до нас надходить дедалі більше нового озброєння. Тому, констатує Олександр Палій, зараз у Росії, навіть у разі атаки з боку РБ, набагато більша ймовірність провалу, ніж була в лютому.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на тлі повітряних тривог, що почастішали, Залужний звернувся до українців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини