Головна Новини Суспільство Війна з Росією Трибунал для РФ: чи готовий світ підтримати Україну та притягнути агресора до відповідальності
commentss НОВИНИ Всі новини

Трибунал для РФ: чи готовий світ підтримати Україну та притягнути агресора до відповідальності

Чим більше країн приєднається до наміру створення трибуналу над РФ на міжнародному рівні, тим складніше буде країні-агресору в майбутньому уникнути цього трибуналу

3 квітня 2024, 12:50
Поділіться публікацією:

У Гаазі (Нідерланди) 44 країни (з 57, які взяли участь у конференції "Відновлення справедливості для України") підтримали створення трибуналу для РФ за злочини проти нашої держави. Причому до початку конференції глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що питання створення Спеціального трибуналу за злочин агресії Росії є єдиним, у якому не досягнуто практичного прогресу. Які висновки можна зробити за підсумками конференції? Чи реально притягнути РФ до відповідальності на міжнародному рівні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Трибунал для РФ: чи готовий світ підтримати Україну та притягнути агресора до відповідальності

Трибунал для Путіна. Фото з відкритих джерел

Покарання для РФ неминуче

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко наголосив, що і ця декларація, і рух у бік створення Міжнародного трибуналу над РФ, безумовно, важливі.

"Хотілося б, щоб суд було створено за якоїсь міжнародної організації типу ООН. Але оскільки росіяни мають там право "вето", то це нереалістичний сценарій. Тому ми йдемо шляхом укладання двосторонніх угод з різними країнами, якихось домовленостей, до яких потім зможуть приєднатися всі охочі. І чим більше країн приєднається до наміру створення трибуналу над РФ на міжнародному рівні, тим складніше буде країні-агресору в майбутньому уникнути цього трибуналу", – зазначає експерт.

На його думку, 44 країни-підписанти (США, Японія, Канада, Великобританія, ЄС) на даний момент – добрий результат. Тобто вони згодні брати участь у створенні такого трибуналу та виконанні його рішень.

"Упевнений, що продовження слідує, – каже Ігор Петренко. – Україна активно діє у цьому напрямі. І МЗС, і Офіс президента, і Генпрокуратура, яка тісно співпрацює із Міжнародним кримінальним судом (МКС). Для нас питання справедливого миру важливе, як і притягнення до відповідальності тих, хто розв'язав війну та агресував. Притягнути РФ до відповідальності на міжнародному рівні – реально, але це вимагатиме чимало часу та зусиль. Проте покарання неминуче".

Деякі так звані партнери України є такими лише ситуативно

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець зазначає:

"Те, що не всі країни, які були присутніми на конференції, підтримали створення Міжнародного трибуналу над РФ, вкотре говорить про те, що деякі т.зв. партнери України є такими лише ситуативно. І в першу чергу ставлять на чільне місце власні економічні інтереси. Адже економіки низки країн, так чи інакше, залежать від постачання енергоносіїв, інших ресурсів із Росії".

Швидше за все, поки демократичні традиції, що озвучуються, принципи, не будуть повсюдно застосовуватися на практиці, очікувати реального покарання країни-агресора не доводиться, вважає експерт.

Він наголошує, що наявність тих, хто не підтримує демократичні принципи, вважаючись при цьому правовими, демократичними державами, б'є і по Україні, і загалом по міжнародному праву та глобальній системі безпеці.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи підсилиться підтримка партнерів: що важливо для України на цьому етапі війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини