Головна Новини Суспільство Війна з Росією Третя світова війна в Україні: коли світ це визнає – як зупинити вісь зла на чолі з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Третя світова війна в Україні: коли світ це визнає – як зупинити вісь зла на чолі з РФ

Одних санкцій щодо Ірану недостатньо, щоб заблокувати допомогу Росії

21 жовтня 2022, 11:21 comments1562
Поділіться публікацією:

Іран є учасником бойових дій в Україні. Таку думку висловив представник національної безпеки США Джон Кірбі. За його словами, Іран веде бойові дії шляхом надання Росії зброї (дрони), за допомогою якої завдаються удари по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі в Україні. Крім того, іранські військові перебували в Криму та допомагали РФ у цих операціях. Які можуть бути наслідки цих іранських дій? Чому світ наполегливо не хоче визнати, що на території України (і не лише) йде фактично Третя світова війна? Чи є шанс, що цивілізовані країни наважаться нарешті зламати нову вісь зла, до якої вже явно входять режими РФ, Ірану, Білорусі, Північної Кореї? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Третя світова війна в Україні: коли світ це визнає – як зупинити вісь зла на чолі з РФ

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Наразі важливим є збір відповідних доказів, за допомогою яких Іран можна буде згодом притягнути до відповідальності

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос розмірковує так:

"Тегеран справді прийняв бік Москви, відверто допомагаючи їй у продовженні збройної агресії проти України. Більше того, є підстави вважати Іран фактичним співучасником злочинів проти цивільного населення України та знищення нашої інфраструктури. Зараз важливим є збір відповідних доказів, за допомогою яких цю країну можна буде згодом притягнути до відповідальності, у тому числі й у міжнародних судах".

Тим часом, продовжує експерт, навряд чи одними лише санкціями, запровадженими щодо Ірану, можна зупинити виробництво їм дронів-вбивць, так само як їх передачу країні-агресору.

"В свій час країни-члени Режиму контролю за ракетними технологіями (РКРТ) вже зазнали невдачі в довгострокових спробах не допустити шляхом різного роду обмежень розвитку ракетної програми Ірану, – нагадує Олег Бєлоколос. – Тому нам слід менше апелювати до абстрактного світу за допомогою, а концентрувати свої сили на конкретних проектах з країнами, які надають чи планують уже найближчим часом надати нам дієву підтримку у протидії російській агресії, зокрема у сфері протиракетної та протиповітряної оборони".

Те, що відбувається в Україні та навколо України, дійсно виглядає як Третя світова війна

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що Іран справді бере участь у війні Росії проти України. При цьому, наголошує він, іранські військові не беруть участь у бойових діях безпосередньо.

"Співучасть відбувається у вигляді надання військово-технічної допомоги. Ті самі безпілотники. Для мене досить тривалий час було загадкою, чому США не реагують на це. Чому не вводять санкції. Я ще в серпні прогнозував, що Іран не захоче офіційно постачати такі безпілотники, щоби не зірвати плани щодо ядерної угоди, не потрапити під нові санкції. У результаті Тегеран спробував схитрувати. І зробив ставку на непрямі постачання іранських безпілотників росіянам. Підійшовши, по суті, шляхом Туреччини. Так, РФ дорікала Ердогану, що той надає БПЛА "Байрактар" Україні. А він пояснював, що це робить не держава Туреччина, а приватна компанія. Очевидно, іранці зробили щось подібне. І або постачають до РФ безпілотники через якісь компанії, або й зовсім – у розібраному вигляді, як комплектуючі. Не виключено, що якусь частину компонентів додають самі росіяни", – пояснює Володимир Воля.

У будь-якому випадку, продовжує він, це не скасовує факту, що Іран надає РФ військово-технічну підтримку у війні з Україною. Тому що корпуси іранських безпілотників – це корпуси іранських, а не російських БПЛА. Навіть якщо це якийсь гібридний витвір. До того ж, нагадує експерт, є відомості про іранських інструкторів, які допомагають росіянам освоювати ці дрони.

"Як наслідок – США, ЄС та Великобританія запровадили нові санкції проти Ірану. Втім, навряд чи ці заходи можна назвати достатніми. Під обмеження потрапили три генерали та компанії, які займаються виробництвом дронів", – каже політолог.

Те, що відбувається в Україні та навколо України, вважає він, справді виглядає як Третя світова війна. Тому що в ній, хоч і не прямо, бере участь значна частина держав.

"Як мінімум, з одного боку є Росія Білорусь (яка бере участь у цій війні, надаючи територію, військову техніку, боєприпаси), КНДР (політично підтримує РФ), Сирія (залежна від росіян, тому голосує в ООН завжди під дудку Кремля), Іран (з його військово-технічною підтримкою). Навряд це можна назвати новою "віссю зла". Швидше йдеться про держави-ізгої, які перебувають під санкціями, – зазначає Володимир Воля. – З іншого боку, ми бачимо Україну, яка захищається, маючи потужну фінансову, політичну, військово-технічну, організаційну допомогу США, Великобританії, ЄС, низки інших держав та об'єднань. Тож за кількістю непрямих учасників цієї війни на території України можна говорити, що це щось схоже на світову війну. Водночас прямого зіткнення багатьох армій немає. Тому це скоріше наполовину світова війна. Від чого вона не стає менш страшною. Як її не назви".

З 1949 року, коли виникла Женевська конвенція, виник термін збройний конфлікт – синонім слову "війна". Саме такий конфлікт маємо зараз, констатує експерт.

Не слід застосовувати до того, що відбувається, такі терміни як Третя світова війна

Народний депутат трьох скликань (V, VI та VII), колишній заступник голови Ради міністрів АР Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко впевнений, що Іран потрібно офіційно визнавати стороною у цих військових діях.

"Відповідно, мають бути не якісь точкові санкції щодо окремих осіб, а цілісні – проти всієї держави у зв'язку з агресією Ірану проти України", – наголошує експерт.

У той же час, він не вважає, що слід застосовувати до того, що відбувається, такі терміни як Третя світова війна.

"Але треба розуміти, що те, що відбувалося, спочатку не було збройною агресією Росії виключно проти України. То була збройна агресія проти Заходу, його цінностей, демократії. По суті, це навала російської орди, якій на території України протистоїть увесь цивілізований світ", – наголосив Андрій Сенченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – тривожні заяви білоруського диктатора Лукашенка та Генштабу ЗСУ: чому загроза вторгнення з РБ зросла в рази.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини