Головна Новини Суспільство Війна з Росією "Треба думати, як вижити взимку": проблеми зі світлом будуть 3-4 роки в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

"Треба думати, як вижити взимку": проблеми зі світлом будуть 3-4 роки в Україні

Не варто розраховувати на оптимістичний прогноз, а потрібно готуватися до того, як жити в осінньо-зимовий період в таких реаліях.

2 вересня 2024, 21:20
Поділіться публікацією:

 Незалежна експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна в інтерв’ю Главреду заявила, що обмеження використання електроенергії та графіки вимкнень в Україні можуть тривати ще 3-4 роки. Це пов’язано з необхідністю побудови маневрових потужностей та збільшення кількості накопичувачів електроенергії, яких зараз не вистачає.

"Треба думати, як вижити взимку": проблеми зі світлом будуть 3-4 роки в Україні

Відключення світла в Україні (фото з відкритих джерел)

За її словами, перекоси у розвитку сонячної енергетики, на шкоду вітровій, призвели до проблем зі стабільністю енергосистеми. В Україні близько 70% відновлюваних джерел припадає на сонячні електростанції, в той час як більшість вітрових електростанцій знаходяться на окупованих територіях Херсонщини.

Кошарна також зазначила, що для маневрування на піках споживання енергосистема потребує певної кількості накопичуючих гігават. Вона попередила, що оптимістичних прогнозів щодо ситуації немає, і українцям слід готуватися до складного осінньо-зимового періоду.

Однак експертка висловила надію на український бізнес, який може допомогти стабілізувати систему, забезпечуючи себе електроенергією і, можливо, постачаючи її залишки до об'єднаної енергосистеми України. Проте це створює додаткові технічні виклики для оператора "Укренерго", що потребують вирішення для регулювання та диспетчеризації таких поставок.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Рівненська АЕС була на межіПід час останніх ракетних атак Росія намагалася зупинити роботу всіх атомних електростанцій на території України, яка залишається під контролем Києва. Про це в розповіла Ольга Кошарна, незалежна експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки.

Експертка наголосила, що головною метою атак було припинення роботи енергоблоків, які забезпечують близько 60% виробництва електроенергії в Україні. Під час однієї з таких атак російські військові знеструмили перший, третій і четвертий енергоблоки Рівненської АЕС.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини