Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рівненська АЕС була на межі: чого добивається РФ під час останьої атаки на АЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Рівненська АЕС була на межі: чого добивається РФ під час останьої атаки на АЕС

Росія навмисне провокує ядерний інцидент

2 вересня 2024, 19:45
Поділіться публікацією:

 Під час останніх ракетних атак Росія намагалася зупинити роботу всіх атомних електростанцій на території України, яка залишається під контролем Києва. Про це в інтерв'ю для "Главреду" розповіла Ольга Кошарна, незалежна експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки.

Рівненська АЕС була на межі: чого добивається РФ під час останьої атаки на АЕС

Рівненська АЕС (фото з відкритих джерел)

Експертка наголосила, що головною метою атак було припинення роботи енергоблоків, які забезпечують близько 60% виробництва електроенергії в Україні. Під час однієї з таких атак російські військові знеструмили перший, третій і четвертий енергоблоки Рівненської АЕС.

Кошарна зазначила, що російські удари спрямовувалися не безпосередньо по відкритих розподільчих пристроях АЕС, а по трансформаторах на периферії, які відповідають за передачу потужності. Це призвело до зупинки енергоблоків через знеструмлення, хоча їх не було вимкнено аварійними системами захисту, а зупинка не відбулася в проєктному режимі.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що відключення 4 блоків АЕС від мережі в Україні під час атаки РФ.  Під час масованої ракетно-дронової атаки Росії на українські енергетичні об’єкти 26 серпня були тимчасово відключені чотири енергоблоки атомних електростанцій. Про це повідомляється у документі, опублікованому МАГАТЕ після отримання офіційної ноти від постійного представництва України при агентстві.

Внаслідок обстрілу о 8:58 було зупинено роботу енергоблоків 1, 3 та 4 Рівненської АЕС. Крім того, через нестабільність в національній енергосистемі, викликану російськими ударами, о 17:10 від мережі було відключено енергоблок № 3 Південноукраїнської АЕС. Також о 9:05 енергоблоки цієї станції знизили потужність до 1800 МВт.
 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини