Головна Новини Суспільство Війна з Росією Торік Україна стала третім у світі імпортером зброї
commentss НОВИНИ Всі новини

Торік Україна стала третім у світі імпортером зброї

Суттєве збільшення імпорту зброї та боєприпасів викликане військовою допомогою, що так потрібна Україні в умовах російської агресії

14 березня 2023, 16:19
Поділіться публікацією:

З початку 1991 року до завершення 2021 року Україна купувала за кордоном мало основних видів озброєнь. А вже у 2022 році вийшла на третю позицію в світі. Про це йдеться у дослідженні Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), пишуть "Коментарі". Усе це завдяки військовій допомозі, яку надають США та інші західні країни.

Торік Україна стала третім у світі імпортером зброї

Артилерійські снаряди 155-мм

"Унаслідок військової допомоги з боку Сполучених Штатів та багатьох держав Європи, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у  2022 році, Україна вже замкнула трійку найбільших імпортерів озброєнь протягом 2022 року (після Катару та Індії) і 14 впродовж 2018–2022 років", – заявили в інституті.

За даними SIPRI, за п’ятирічний період на Україну припало лише 2% світового імпорту озброєнь.

"Через занепокоєння щодо того, як постачання бойових літаків і ракет великої дальності може викликати подальшу потенційну ескалацію бойових дій в Україні, країни НАТО досить обережно ставляться до запитів України. Попри те, вони надавали таке озброєння іншим державам, які залучені у конфлікт, особливо на Близькому Сході та в Південній Азії", старший науковий співробітник Програми передачі зброї SIPRI сказав Пітер Д. Веземан.

До України надійшли самохідні артилерійські установки OTO Melara M109L. Вже навесні перша партія танків Leopard 1 буде поставлена українським збройним силам. Ці танки Україна отримає у рамках дансько-німецько-нідерландського проєкту. У березні Україна отримає 21 танк Leopard 2 в модифікації A6. За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, 18 танків відправлять із ФРН, ще 3 – із Португалії.

У січні стало відомо, що уряд Великої Британії передасть Україні 14 танків Challenger 2. Українські екіпажі вже завершують навчання на цій бойовій техніці. У рамках цього ж пакету допомоги ЗСУ отримують 100 броньованих транспортних засобів, включно з гусеничними БТР Bulldog, батарею із 8 155-мм САУ AS-90 (ще дві батареї будуть надані згодом).

"Навіть коли постачання зброї в усьому світі скоротилися, обсяги постачання зброї в Європу різко зросли через напруженість між Росією та більшістю інших європейських держав", — сказав Пітер Д. Веземан.

Усе це викликано тією ж збройною агресією РФ, від якої уже другий рік страждає Україна.

"Після вторгнення Росії в Україну європейські країни хочуть швидше імпортувати більше зброї. Стратегічна конкуренція також триває в інших країнах: імпорт зброї до Східної Азії зріс, а до Близького Сходу залишається на високому рівні", — додав науковець.

"Коментарі" також писали про те, що в допомозі Україні всі країни-партнери спираються насамперед на ресурси, які є у них в наявності та нагальності такої допомоги. За таким принципом, зокрема, розглядається постачання ЗСУ танків, боєприпасів і винищувачів.

Як повідомляв портал "Коментарі", лідери Франції та Великобританії обговорять механізми захисту громадян ЄС від російської агресії, а також піднімуть тему створення високоточної ударної зброї наступного покоління.

Читайте також на порталі "Коментарі" — рейтинг країн за кількістю ядерної зброї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини