Головна Новини Суспільство Війна з Росією Термінове засідання РНБО: про які рішення може йтися - що потрібно заявити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Термінове засідання РНБО: про які рішення може йтися - що потрібно заявити Україні

Україна зіграє на випередження, підготувавши відповідь Кремлю на анексію чотирьох українських областей

30 вересня 2022, 10:20 comments2334
Поділіться публікацією:

Сьогодні на терміновому засіданні Ради національної безпеки та оборони (РНБО) буде ухвалено фундаментальні рішення для України. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Про це попередив президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні. Про які рішення може йтися? Які слід було б прийняти, на Ваш погляд? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Термінове засідання РНБО: про які рішення може йтися - що потрібно заявити Україні

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Сильним кроком було б сказати, що ми подаємо заявку на членство в НАТО, сказати, що ми хочемо бути під парасолькою безпеки Альянсу

За словами політтехнолога Віктора Тарана, Україна зараз зіткнулася із трьома безпрецедентними загрозами.

"Перша – ймовірний ядерний тактичний удар, який може завдати країна-агресор. Друга – анексія територій. Сьогодні РФ з великою ймовірністю повідомить про приєднання до себе чотирьох наших областей. Третя – мобілізація сотень тисяч росіян, що може вивести протистояння нового рівня. Все це – безпекові питання, якими й опікується РНБО", – зазначає експерт.

Очевидно, продовжує він, що стандартними шляхами ми не вирішимо проблеми, що виникли. Заяви, звернення не допоможуть.

Тому слід діяти нестандартно, вважає Віктор Таран. – Наприклад, подати заявку на членство у НАТО. Оголосити, що ми хочемо бути під парасолькою безпеки Альянсу. Так, це певною мірою авантюра, але НАТО могло б нам підіграти. Повідомити, що приймають нашу заявку, починають її розгляд і поки що йде цей процес – ми знаходимося під захистом даного блоку".

Як швидко НАТО може розглядати такі заявки, ми бачимо за прикладом Фінляндії та Швеції, нагадує експерт.

"Чи має Україна шанс швидко стати членом Альянсу чи отримати його гарантії безпеки? Цілком. Внутрішня кон'юнктура є сприятливою. Переважна більшість українців підтримує євроатлантичну інтеграцію. Зовнішні чинники також сприятливі – більшість членів НАТО, включаючи таких топ-гравців як США та Великобританія, підтримують Україну, зокрема у боротьбі з російською агресією. Наша армія так і зовсім з досвіду, мабуть, перевищує будь-які армії Альянсу. Об'єктивно, ми останнім часом воюємо принаймні наполовину натовським озброєнням. І після закінчення війни нашою перемогою – воно залишиться в Україні. Отже, перехід на стандарти НАТО ми проходимо прискореними темпами та ще й у бойових умовах", – пояснює Віктор Таран.

Отже, резюмує він, наш прискорений вступ до НАТО став би логічним, сильним та нестандартним ходом (а Зеленський славиться нестандартними ходами).

"Чи вистачить на це сил, ресурсів, бажання нашої влади – я не знаю, – зізнався експерт. – Але це, наголошую, було б потужно та дипломатично".

На засіданні РНБО буде надано відповідну оцінку указам президента РФ про визнання так званої "незалежності" Херсонської та Запорізької областей

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець нагадує, що РНБО – дорадчий орган. І там можуть ухвалити якісь політичні рішення. Військову стратегію визначає Генштаб.

"Але можна очікувати, що прозвучить заяви у стилі – Україна не збирається зупинятися і продовжуватиме деокупацію своїх територій, включаючи Крим. Щоб ніхто не мав ілюзій, що після якихось псевдореферендумів та їхніх "визнань" з боку РФ процес буде заморожений. Упевнений, усі отримають чіткий сигнал – Україна не зупиниться, доки не поверне всі захоплені агресором території", – зазначає експерт.

Найімовірніше, продовжує він, сьогодні на засіданні РНБО буде надано відповідну оцінку указам президента РФ про визнання так званої "незалежності" Херсонської та Запорізької областей. Також прозвучать відповідні заяви щодо взагалі агресивних дій Росії щодо України.

"Можливе і якесь звернення до міжнародної спільноти щодо визнання Росії країною-терористом, яка не дотримується принципів міжнародного права, співробітництва та добросусідства, – вважає Ростислав Кравець. – На жаль, РФ не зупинилася. Вона продовжує руйнувати і Україну, і себе. Все, що може робити наша країна – давати відсіч агресору, паралельно закликаючи світову спільноту допомагати нам у цьому. Адже ми захищаємо не лише свої незалежність та безпеку, а й незалежність і безпеку всього світу".

Сьогодні, нагадує експерт, річниця розпочала оголошення вироків на Нюрнберзькому процесі 1946 року. На його думку, це знаменно по відношенню до РФ, керівництво якої вчиняє один за одним міжнародні злочини, за які обов'язково прийде покарання.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки "референдумів": як ситуація може розвиватися далі — чи вирішиться РФ на анексію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

denn

30 вересня 2022, 13:57

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo


Новини