Головна Новини Суспільство Війна з Росією Територіальний компроміс: чи готові українці поступитися заради миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Територіальний компроміс: чи готові українці поступитися заради миру

Зростання готовності українців до територіальних поступок: результати опитування КМІС

23 липня 2024, 12:36 comments1248
Поділіться публікацією:

Останні опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) свідчать про поступове зростання кількості українців, готових обговорювати територіальні поступки заради якнайшвидшого завершення війни. Однак, навіть попри це, більшість населення (55%) все ще категорично проти будь-яких поступок.

Територіальний компроміс: чи готові українці поступитися заради миру

Територіальні поступки заради миру: як змінюються настрої українців

З травня 2022 року до травня 2023 року ситуація була відносно стабільною: 8-10% опитаних висловлювали готовність до поступок, тоді як 82-87% були категорично проти. Однак, починаючи з травня 2023 року, спостерігається поступове збільшення частки тих, хто готовий розглядати компроміси щодо територій. У грудні 2023 року таких було вже 19%, у лютому 2024 – 26%, а в травні 2024 – 32%.

Територіальний компроміс: чи готові українці поступитися заради миру - фото 2

Попри те, що в усіх регіонах України зросла кількість прихильників поступок, їх частка все ще не перевищує третини. Більшість населення, зокрема на Півдні та Сході, продовжує виступати проти будь-яких територіальних компромісів.

Територіальний компроміс: чи готові українці поступитися заради миру - фото 3

Важливо зазначити, що готовність до поступок не означає проросійських настроїв. Більшість тих, хто розглядає такий варіант, прагнуть відгородження від Росії та вважають, що її метою є знищення української нації або геноцид.

Опитування проводилися методом телефонних інтерв'ю (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. У травні було опитано 1067 респондентів, у червні – 2008. 

Раніше “Коментарі” писали, що українці відповіли, які мирні домовленості з РФ можуть підтримати. Соціологи КМІС вирішили провести експеримент і запропонувати респондентам три пакети можливих мирних домовленостей. Експеримент є ілюстративним, оскільки варіантів може бути набагато більше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини