Головна Новини Суспільство Війна з Росією Світова безпека залежить від кінця війни в Україні – чому НАТО не повинні допустити перемоги рф
commentss НОВИНИ Всі новини

Світова безпека залежить від кінця війни в Україні – чому НАТО не повинні допустити перемоги рф

Якщо рф, як тоталітарна недоімперія розвалиться, це буде найпотужнішим ударом по світовому тоталітаризму

20 листопада 2022, 12:32
Поділіться публікацією:

Результат війни в Україні буде одним із факторів, що визначають ситуацію у сфері безпеки у світі у 21 столітті, заявив глава Пентагону Ллойд Остін. Він також запевняє, що НАТО не шукає конфронтації з РФ, але продовжить допомагати Україні. Як оцінюєте ці заяви? Чи можуть Захід, країни НАТО, докласти більше зусиль для зміцнення світової безпеки, яку відверто руйнує Росія? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Світова безпека залежить від кінця війни в Україні – чому НАТО не повинні допустити перемоги рф

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Війна в Україні – не просто війна України з Росією

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко розмірковує так:

"Міністр оборони США має рацію. Війна в Україні – не просто війна України з Росією. Це війна цивілізованого світу із тиранією. І від результатів цієї війни залежить те, чи переможе у глобальному вимірі саме демократія, чи вона зазнає поразки. Має рацію Остін і кажучи про те, що наслідки цієї війни будуть відчуватися протягом десятиліть. Тим більше, якщо спрогнозувати, що рф, як тоталітарна недоімперія розвалиться, очевидно, що це буде найпотужнішим ударом по світовому тоталітаризму. І всі інші тоталітарні режими, включаючи китайський, будуть дуже обережні в плані спроб повторити те, що робить Росія".

Щодо допомоги Україні з боку країн Заходу та інших партнерів – тут, на думку Володимира Огризка, бачимо половинчате рішення.

"Якби НАТО було більш активним, ця війна могла б закінчитися максимально швидко; б) дати поштовх для майбутньої світової перебудови. А так – все, на жаль, пролонгується, тягнеться, тоді як щодня страшну ціну за цю війну (передусім – людським життям) платить Україна", – зазначає екс-глава МЗС.

Тож ми, продовжує він, безумовно, маємо стукати у всі західні двері, насамперед американські, – з проханням, а, можливо, і вимогами, різко посилити допомогу, щоб війну можна було завершити максимально швидко.

"Бо саме військова перемога України означатиме початок краху російського тоталітаризму, а фактично – російського фашизму, – упевнений Володимир Огризко. – Адже те, що робить РФ в Україні, можна чітко порівнювати із злочинами нацистів під час Другої світової війни".

Те, що раніше було очевидним, тепер набуло ознак офіційної або, принаймні, публічної позиції США

На думку екс-дипломата, політичного експерта, замкомандира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадима Трюхана Ллойд Остін публічно заявив, що й так усі вже давно розуміють.

"Суть у тому, що якщо путінська Росія окупує Україну, вона не зупиниться – і йтиме далі. Відтак Вільний Світ має не допустити реалізації такого сценарію, надаючи Україні достатню кількість зброї, амуніції, фінансових та інших ресурсів", – пояснює експерт.

І це, наголошує він, добрий меседж для України, Європи та світу.

"Те, що раніше було очевидним, тепер набуло ознак офіційної або, принаймні, публічної позиції США, які висловлюють зазвичай не лише свою думку, а й своїх союзників", – наголосив Вадим Трюхан.

Він припускає, що після цієї заяви наші американські партнери дещо пришвидшать розгляд заявок України щодо надання більших обсягів зброї та боєприпасів. Мова, пояснює експерт, йде, зокрема, про системи ППО/ПРО, військові літаки, бойові дрони та бронетехніку.

"А те, що Ллойд зробив застереження про недопущення втягування НАТО у війну, не що інше, як чергова спроба заспокоїти широку громадськість. Чисто протокольна заява, на яку особливо не слід звертати увагу, вважає Вадим Трюхан. – Адже у разі НАТО переважну силу має стаття 5 Вашингтонського Договору, а не суто політичні чи протокольні заяви чиновників, навіть такого високого рангу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — удар по головному ресурсу Кремля: якими будуть наслідки встановлення граничної ціни на нафту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини