Головна Новини Суспільство Війна з Росією Світ на межі прірви: чи є ще шанс завадити Путіну застосувати ядерну зброю в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Світ на межі прірви: чи є ще шанс завадити Путіну застосувати ядерну зброю в Україні

Вибух ядерної бомби менш небезпечний, ніж вибух реактора в Енергодарі на Запорізькій АЕС, але це не скасовує того, що наслідки будуть катастрофічні

26 вересня 2022, 12:32 comments1240
Поділіться публікацією:

Західні союзники України продумують плани реагування на випадок, якщо російський диктатор Володимир Путін почне реалізовувати свої ядерні погрози щодо України. Кремлю непублічно надсилають попередження про можливі наслідки, повідомляє Financial Times із посиланням на п'ять анонімних обізнаних співрозмовників. А радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван відкрито заявив, що Штати роз'яснили Москві "катастрофічні наслідки", з якими вона може зіткнутися, якщо зважиться на ядерний удар. Чи ще є шанс уникнути катастрофи? Чи для цього робить цивілізований світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Світ на межі прірви: чи є ще шанс завадити Путіну застосувати ядерну зброю в Україні

Ядерна зброя. Фото: з відкритих джерел

Якщо путінська Росія зважиться застосування ядерної зброї, вона виявиться беззахисна стосовно іншим ядерним державам

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик

Віктор Савінов пояснює:

"Міжнародні стратегічні та військові аналітичні центри припускають, що з урахуванням психологічного стану Путіна застосування ним ядерної зброї цілком можливе. Однак ядерний потенціал РФ, за оцінками тих самих американських та британських експертів, не настільки великий. І для того, щоб знищити Україну, Путіну доведеться витратити щонайменше половину ядерного потенціалу Росії. Тоді років на 30  малопридатною для життя виявиться площа, яку можна порівняти з 10 чорнобильськими зонами, що приблизно відповідає одній-двом областям України. Втім, радіоактивність при ядерних вибухах, з урахуванням російських носіїв, триматиметься недовго, близько п'яти діб. У цьому сенсі вибух ядерної бомби менш небезпечний, ніж вибух реактора в Енергодарі на Запорізькій АЕС".

Однак, продовжує експерт, якщо путінська Росія зважиться на застосування ядерної зброї, вона виявиться беззахисною стосовно інших ядерних держав. Що дасть можливість союзникам України завдати значно потужнішого ядерного удару по РФ.

"Але з урахуванням того, що Путін закусив удила, військові аналітики не виключають, що він наважиться застосувати ядерне озброєння. І йому, з урахуванням його психологічного стану, начхати на мільйони можливих жертв, а також на те, що сама РФ за такого розкладу на десятки років стане непридатною для життя", – констатує Віктор Савінов.

Прецедент можливості ядерного удару по країні, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї, переверне все у світі з ніг на голову

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко зізнався, що складно робити прогнози, враховуючи, що керівництво РФ приймає рішення не просто нераціональні, а й ті, що йдуть на шкоду власній державі та народу.

"Крім того, – продовжує він, – все частіше на повному серйозі обговорюється, що Путін є психічно хворим. А тому можна очікувати на будь-які рішення. Традиційні прогнози, що ґрунтуються на логіці, тут не діють".

На думку Михайла Дяденка, розв'язаний Кремлем ядерний шантаж – це виклик усьому світові, який є порядком речей.

"І Китай, і Індія та інші ядерні держави, безумовно, стурбовані. Прецедент можливості ядерного удару по країні, яка не просто не має ядерної зброї, а й добровільно відмовилася від неї, переверне все у світі з ніг на голову. Щоб цього не допустити, я не виключаю, що США проведуть (або вже провели) певні консультації – і на російську владу зараз здійснюється тиск навіть з боку щодо лояльних до неї Китаю та Індії. Але реакцію Путіна передбачити неможливо, – наголошує експерт. — Вона, як я вже зазначав, ірраціональна. Сподіваємось на краще. Світ за крок від прірви. Розуміючи це, важлива згуртованість світових лідерів у приборканні путінського режиму та позбавлення його можливості натиснути на ядерну кнопку".

Захід дав Путіну достатньо часу, щоб усвідомити поразку

Політолог Володимир Цибулько наголошує, що йдеться не про катастрофу для Заходу, а про катастрофу для Росії.

"Заходу немає потреби рятувати постпутінську країну за свій рахунок. Західні лідери розуміють, що те, що відбувається зараз, — це остання з психічних атак Путіна, який зазнав власної катастрофи, і бажає врятуватися за рахунок ядерного шантажу", — пояснює експерт.

На його думку, Захід дав Путіну достатньо часу, щоб усвідомити поразку, а тепер уже ніхто не терпітиме ні Путіна на чолі РФ, ні самої Росії в такому вигляді і з такою політичною моделлю.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, яка доля чекає на мобілізованих у Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини