Головна Новини Суспільство Війна з Росією Стратити не можна помилувати, - соцдослідження щодо колаборантів
commentss НОВИНИ Всі новини

Стратити не можна помилувати, - соцдослідження щодо колаборантів

Відносна більшість українців погодилися б на пом’якшення вироків для певної категорії колаборантів

15 лютого 2023, 15:24
Поділіться публікацією:

За даними дослідження Соціологічної групи Рейтинг українці готові частково "помилувати" вчителів, соціальних працівників та лікарів-колаборантів, пишуть "Коментарі".

Стратити не можна помилувати, - соцдослідження щодо колаборантів

При тому, 75% опитаних вважають, що пріоритетом під час правосуддя щодо воєнних злочинів має бути справедливе покарання воєнних злочинців, 21% — компенсація постраждалим. І абсолютна більшість — 96% респондентів підтримують ідею залучення міжнародних правових організацій для документування воєнних злочинів Росії  під час війни.

Що ж до застосування амністії для різних категорій жителів окупованих територій, стосовно яких встановлено факти колаборації з ворогом, відносна більшість опитаних допускає можливість амністії для вчителів, лікарів, соціальних працівників — 68%, керівників місцевих комунальних закладів — 58% та керівників місцевих підприємств, банків, організацій — 51%.

А от амністію для журналістів і представників місцевих ЗМІ не допускають — 57%. Ще кардинальніша позиція респондентів щодо членів місцевих політсил та учасників незаконних збройних формувань – "за" понад 20%, проти амністії – більш як 70%. Та й для місцевих посадовців і силовиків амністію вважають неможливою близько 80%.

Самосуд у випадку воєнних злочинів проти України вважають виправданим майже 40% опитаних.

Дослідження громадської думки проводили з-поміж жителів України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Мюнхенський індекс безпеки 2023: Українці до скону готові відстоювати свою свободу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини