Головна Новини Суспільство Війна з Росією Стало відомо, що після ракет «Фатіх» Іран може надати Росії для війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, що після ракет «Фатіх» Іран може надати Росії для війни в Україні

Росія отримала від Ірану балістичні ракети, які буде використовувати для ударів по областям, де неможливо розмістити системи ППО

11 вересня 2024, 09:54
Поділіться публікацією:

Відносини між Росією та Іраном ймовірно посилюватимуться, зокрема в контексті передачі озброєння, відзначив в ефірі 24 каналу колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

Стало відомо, що після ракет «Фатіх» Іран може надати Росії для війни в Україні

Іран

На його думку, наступним етапом у відносинах Москви та Тегерана може стати передача балістичних ракет з більшою дальністю. Проте це залежатиме від умов, на яких Кремлю вдасться домовитися з Тегераном, та від того, що Іран вимагатиме в обмін.

Ступак зазначив, що співпраця може мати маркетинговий характер. Наприклад, перша партія ракет може бути продана за звичайною ринковою ціною, а наступні — вже з підвищенням вартості на 50%. Проте це лише припущення, адже ніхто достеменно не знає справжніх домовленостей між країнами.

За наявними даними, Іран уже передав Росії понад 200 ракет з радіусом дії близько 120 кілометрів. Як каже Ступак, Росія може використовувати їх проти українських військових у прикордонних та прифронтових регіонах, де неможливо розмістити системи протиповітряної оборони — таких як Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, Запоріжжя та Херсонщина. Водночас, не виключено, що ці ракети можуть бути застосовані й на території Курської області.

Ступак підкреслив, що санкції проти Ірану не є повністю ефективними, оскільки можливий обхід через контрабанду. Попри те, що це складніший шлях, Іранська ядерна, ракетна та оборонна програми майже не страждають від обмежень. Західним країнам слід уважніше контролювати "лазівки", які використовує Тегеран, і постійно вдосконалювати механізми санкційного тиску.

Колишній співробітник СБУ вважає, що Україна не повинна розривати дипломатичні стосунки з Іраном, оскільки в цій країні є українські громадяни, яких не можна залишити без підтримки. Однак він пропонує знизити рівень відносин, закривши дипломатичне представництво, але залишивши консульську установу.

"Це не вирішення проблеми, лише тимчасовий захід, але на даний момент у нас немає кращого виходу", — підсумував Ступак.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Штати після того як Іран поставив РФ балістику, може дати Україні дозвіл бити американською зброєю вглиб Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини