Головна Новини Суспільство Війна з Росією Стали відомі деталі мирної угоди, яку Україна і РФ могли підписати на початку війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Стали відомі деталі мирної угоди, яку Україна і РФ могли підписати на початку війни

Видання The Wall Street Journal розкрило деталі мирної угоди між Україною та Росією, яку країни могли підписати у Стамбулі у 2022 році. Вона демонструє, чого хотів диктатор Володимир Путін і на що був готовий Київ

1 березня 2024, 11:44
Поділіться публікацією:

Як відзначає видання, угода від 15 квітня 2022 році демонструє, чого насправді хотіла Росія від України. Так, в першому пункті її проекту вказано, що Україні дозволено прагнути до членства в Європейському Союзі, проте вона не повинна приєднуватися до будь-яких військових альянсів, в тому числі і НАТО. Тобто Україна на думку РФ повинна була стати нейтральною державою.

Стали відомі деталі мирної угоди, яку Україна і РФ могли підписати на початку війни

Переговори в Стамбулі

Окрім того, агресор планував зробити все для того, щоби у разі можливих конфліктів Україна не могла себе захистити. Зокрема, у проекті договору обумовлювалася заборона на поставку Україні будь-якої іноземної зброї. Більше того, РФ вимагала скоротити чисельність Збройних сил України до 85 000 військових. Також детально прописувалося, якою зброєю і військовою технікою вона може володіти. На думку росіян, Києву цілком було б достатньо мати, наприклад, 342 танки. Відомо, що українська сторона своєю чергою вимагала, щоб Збройні сили могли мати до 250 000 військових, 800 танків і 1 900 артилерійських установок. Окрім того, Росія вимагала, щоб Україна могла мати ракети із дальністю польоту не більше 40 кілометрами.

Також росіяни наполягали, щоб російська мова в Україні функціонувала на рівні з українською в усіх державних органах. Як відзначає видання, українські переговорники на це не погодилися.

Щодо вже захоплених Росією територій, то ситуація на переговорах була така – Крим залишається за Росією, а долю окупованих територій Донецької та Луганської областей мали вирішити на особистих переговорах президенти України та Росією.

За проектом договору, гарантувати умови його виконання мали б Сполучені Штати, Британія, Китай, Франція та Росія. Україна хотіла внести до цього переліку Туреччину, а Росія – Білорусь. Саме вказані країни мали б захищати нейтралітет України. При цьому не було знайдено відповіді на питання, що ж станеться, якщо Україна зазнає нападу. Зокрема, російські перемовники хотіли, щоби усі гаранти домовились про спільне рішення, проте з огляду на те, що серед них була РФ, то сумнівно, що таке б спільне рішення вдалося прийняти, підкреслило видання.

"У разі нападу на Україну українські учасники переговорів хотіли, щоб її повітряний простір був закритий, що вимагало б від держав-гарантів забезпечення безпольотної зони і надання зброї з боку гарантів, що не було схвалено Росією",
— пише WSJ.

Також відомо, що Україна не погодилась відмовлятися від претензій до Росії щодо відповідальності за здійснені воєнні злочини та зняти з країни-агресора санкції.

Таким чином, відзначило видання, з цього проекту договору стає зрозуміло, на які поступки був готовий піти Київ на початку широкомасштабного вторгнення РФ. Також, журналісти підкреслюють, що цей документ дає зрозуміти, чого вимагатиме від України Росія, якщо Київ буде змушений піти на переговори з агресором.

Разом з тим, як повідомляв портал "Коментарі", експерти сумніваються, що РФ буде висувати ті ж вимоги до України, які були у Стамбулі. Зараз Росія у сильнішій позиції, і спробує закріпити за собою окуповані території і навіть вимагати віддати й інші.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини