Головна Новини Суспільство Війна з Росією США змінили своє ставлення до повернення Україною Криму, - NYT
commentss НОВИНИ Всі новини

США змінили своє ставлення до повернення Україною Криму, - NYT

У Байдена вважають, що Україна має показати Путіну, що здатна бити по військових об'єктах агресора в Криму

19 січня 2023, 07:20 comments7986
Поділіться публікацією:

Адміністрація президента США Джо Байдена після місяців дискусій з українськими чиновниками почала обговорювати, які кошти можуть бути передані Україні для можливого завдання ударів по військових об'єктах у тимчасово окупованому Криму. Як передає портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання The New York Times.

США змінили своє ставлення до повернення Україною Криму, - NYT

Крим. Фото: з відкритих джерел

Видання зазначає, зміна позиції адміністрації Байдена пов'язана з новим підходом: якщо українські військові зможуть показати Росії, що її контроль над Кримом може опинитися під загрозою, це зміцнить позицію Києва в будь-яких майбутніх переговорах.

Крім того, побоювання США, що Кремль може застосувати тактичну ядерну зброю у відповідь на можливу військову кампанію проти Криму, зменшилися, хоча такий ризик все ж таки зберігається.

Наразі, стверджують джерела NYT, чиновники США обговорюють з українськими колегами використання американської зброї — від комплексів HIMARS до бойових машин Bradley — для можливого завдання удару по сухопутному коридору, який з'єднує Крим з Росією через окуповані міста Мелітополь і Маріуполь.

Водночас, президент США поки не готовий надати Україні ракетні системи далекого радіусу дії, необхідні Києву для атаки на російські об'єкти на півострові.

Демонструючи здатність завдати удару по Криму, кажуть співрозмовники NYT, Україна могла б показати, що російський контроль над Кримом не є закріпленим. Адміністрація Байдена також дедалі частіше вважає, що удари по тилових позиціях Росії у Криму можуть серйозно зашкодити здатності Москви просунути свою лінію фронту далі.

У Вашингтоні поки не вважають, що Україна може захопити Крим військовим шляхом — серед іншого, через побоювання, що такий крок може підштовхнути президента РФ Володимира Путіна до ескалації у відповідь. Але позиція адміністрації Байдена поки що полягає в тому, що Росія має повірити, що Крим перебуває під загрозою — частково для того, щоб посилити позицію України на будь-яких майбутніх переговорах. 

Читайте також на порталі "Коментарі" – коли може з'явитися загроза вторгнення з Білорусі – чи залишився Лукашенку шанс уникнути цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини