Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сроки перелому у війні знову зміщуються: США дають зброю – коли гнатимемо окупанта
commentss НОВИНИ Всі новини

Сроки перелому у війні знову зміщуються: США дають зброю – коли гнатимемо окупанта

За допомогою західної зброї ЗСУ мають змусити супротивника спочатку перейти повсюдно до оборони, після чого почати відступати

1 липня 2022, 13:35 comments1486
Поділіться публікацією:

США оголосили про новий пакет підтримки для України (800 млн доларів), насамперед оборонної. Незабаром вона піде на передову для боротьби із російським вторгненням. Про це у своєму відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський. Експерти оцінили для видання "Коментарі", за яких умов постачання військової допомоги з боку Заходу можуть переломити ситуацію на фронті, де окупанти продовжують захоплювати нові території на Донбасі.

Сроки перелому у війні знову зміщуються: США дають зброю – коли гнатимемо окупанта

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Збільшення військової допомоги від Заходу дасть змогу відмовитись від старих стратегій

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський розмірковує так:

"Черговий пакет оборони – це дуже важливо. Але кількість має переходити у якість. Цей пакет дозволить лише покращити ситуацію, але не переламати її. Перевага на боці супротивника – і у кількості техніки, і у кількості військовослужбовців. Саме кількістю росіяни беруть гору на певних напрямках. Про якість там говорити не доводиться. Але з отриманням ЗСУ все більш передових сил та засобів враження, ми поступово переходимо до ситуації (і таке відбувається вперше після Другої світової війни), коли армія, оснащена більш сучасними технологіями, незважаючи на меншу чисельність порівняно з армією агресора, може завдавати таких ударів, які унеможливлюють будь-які агресивні дії з боку окупантів".

За словами Сергія Грабського, ми вже маємо приклади, коли знищувалися склади в тилу противника, чого раніше ЗСУ зробити не могли через відсутність відповідного озброєння.

"Поступово наші військові переходять до концепції безконтактної боротьби, яка відрізняється від традиційної військової стратегії тим, що противнику завдається поразки, що виключає для нього можливість проводити наступальні операції. Знищуються місця зосередження техніки, командні пункти, склади з боєприпасами та матеріальними засобами (паливо тощо). Таким чином, противник буде змушений поступово на першому етапі переходити повсюдно до оборони. Не маючи можливості проводити наступальні дії. А з посиленням можливостей української армії, зі збільшенням дальності враження нашими силами та засобами ми можемо перейти до ситуації, коли лінії поставок противника будуть фактично знищені – на території України, а можливо і на території РФ", – розповідає полковник.

Він наголошує, що в міру насичення ЗСУ силами та засобами, які дозволять проводити маневрені дії (бронеавтомобілі, бронетехніка, самохідні артилерійські установки – САУ) та зосереджувати на певних напрямках ударні кулаки – ми матимемо можливість проривати оборону супротивника. Обходити його.

“Росіяни продовжують вести війну традиційними методами. Вони створюють лінії оборони, все за класикою, але втримати не можуть. Тому що в кожному конкретному відрізку часу на тих чи інших напрямках у них не вистачатиме сил і коштів. І це дозволить нам завдавати блискавичних ударів, дробити оборону агресора, змушуючи його або здаватися, або відступати, – зазначає військовий експерт. – З насиченням наших бойових порядків технікою, можливостями, зокрема розвідувальними, можемо переходити до інших дій. За охопленням, проникненням углиб оборони противника, його знищення. Але це, акцентую лише після того, як кількість озброєнь, техніки, що поставляються нам, буде переходити в якість. Це дозволить відмовитися від старих стратегій".

Сергій Грабський наголошує, що з часів Другої світової таких масштабних воєн ще не було.

"Приміром, по Україні, за свідченням нашого військового керівництва, випущено близько 3 тисяч крилатих ракет. Після Другої світової такого не траплялося. У жодній країні світу витрат артилерійських боєприпасів в один день бою не досягало такої кількості, як у російсько-українській війні. Жодна війна після Другої світової не бачила такого залучення наземної техніки та не відрізнялася таким масованим використанням артилерії. Це – нова сторінка світових воєн. І ми, будучи її безпосередніми учасниками, пишемо нову концепцію бойових дій, яких не було раніше. Будь-хто, хто скаже, що знає, як зараз воювати – не правий. Бо подібного у світі не було. І зараз народжується нова тактика та оперативна майстерність", – резюмує полковник.

Це добре, що нам дають озброєння. У перспективі 2-3 місяців – це взагалі офігенна історія

Політолог, Віктор Таран, який нещодавно підписав контакт із ЗСУ, пояснює, що від оголошення про постачання зброї до її появи на "передку" – шлях неблизький.

"Зброя має бути переправлена ​​до кордонів України. Перетнути кордон. Певними шляхами прибути на передній край. Наші військовослужбовці мають пройти навчання, відстріляти по цілях певний боєкомплект. До того ж, озброєння має бути відповідним чином оснащене, а деяке пройти певне налаштування, модернізацію. Так що подібні заяви на даний момент мають швидше психологічний, пропагандистський характер. У стилі "ура, добре, нам допомагають, нас підтримують". Але найближчим часом це не вплине на ситуацію на фронті. Так, це добре, що нам дають озброєння. У перспективі 2-3 місяці – це взагалі офігенна історія. Але залишок літа та початку осені будуть ще складнішими", – попереджає експерт.

Він наголошує, що сам факт постачання нам озброєння західними партнерами найближчим часом дасть насамперед психологічний ефект.

"У нас моральний дух зросте, у росіян падатиме. Вони воюють старою зброєю, нам постачають нову. А стратегічно, до кінця року, ми отримаємо потрібний ефект і щодо ситуації на фронті", – прогнозує Віктор Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ні про який "жест доброї волі" не йдеться: у британській розвідці назвали справжню причину відходу російських військ з острова Зміїний.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 липня 2022, 13:45

Рейди по тилах ворога так треба воювати. Досить прикидатися, ЄС чудово це розуміє. Просто хоче обмежити ризики межами України і до останнього українця.


Новини