Головна Новини Суспільство Війна з Росією Снаряди для України: серед країн ЄС виникла суперечка
commentss НОВИНИ Всі новини

Снаряди для України: серед країн ЄС виникла суперечка

План ЄС з постачання снарядів для України зривається, Франція та Польща сперечаються

20 квітня 2023, 11:12 comments1578
Поділіться публікацією:

Париж і Варшава влаштували суперечку в середу, коли посли країн ЄС не змогли врегулювати суперечку про спільні контракти Євросоюзу на закупівлю боєприпасів для України. Про це виданню Politico стало відомо від трьох дипломатів, знайомих із ситуацією, пише портал "Коментарі".

Снаряди для України: серед країн ЄС виникла суперечка

Снаряди. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Посли ЄС намагалися вийти з глухого кута щодо того, як запровадити план спільної закупівлі боєприпасів для України у її боротьбі з Росією. Хоча лідери ЄС дали згоду на загальну схему і навіть виділили 2 мільярди євро на її фінансування, з того часу країни Євросоюзу зіткнулися з розбіжностями щодо того, як витратити 1 мільярд євро, зарезервований для спільних контрактів.

Спірним питанням суперечки стало те, наскільки слід обмежити ці контракти виробниками з ЄС та чи включати до програми компанії з таких країн, як США та Великобританія.

Франція виступає за те, щоб кошти залишалися в межах Євросоюзу, чим дратує деяких її колег із ЄС. За словами трьох дипломатів, на зустрічі представників Євросоюзу в середу посол Франції в ЄС звинуватив свого польського колегу в тому, що той у пресі звинувачує Париж у перешкоджанні досягненню остаточної угоди. Французький чиновник, за словами дипломатів, наголосив, що Париж просто прагматичний, і зазначив, що країни ЄС уже погодилися витратити 1 млрд євро на відшкодування за передані Україні боєприпаси.

Польський чиновник заперечив, заявивши, що Франція лише гальмує переговори. У результаті в справу втрутилася Швеція, яка головує в Раді ЄС, намагаючись знайти компроміс. Шведські чиновники запропонували оновлений текст домовленості, який намагався задовольнити обидві сторони. Компромісний документ обмежив майбутні контракти "економічними операторами, створеними в ЄС та Норвегії", але включив рядок про те, що директива не повинна створювати прецедент.

Деякі дипломати вважали, що новий текст надто прихильний до позиції Франції. Інші нарікали, що він відкриває нові питання про те, які компанії чи субпідрядники мають бути залучені до контрактів.

Пізно ввечері у середу чиновники ЄС визнали, що не змогли досягти жодних домовленостей цього дня. Переговори, ймовірно, продовжать наступного тижня.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як розуміти заяву Міноборони про старт контрнаступу – чому стереться росіяни. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергій

21 квітня 2023, 13:54

Французи відомі выгодополучатели починаючи з 1945 року за підсумками 2МВ...Німеччині здалися без бою, розважали німців у своїх казино, кафе...Але за підсумками війни увійшли до складу країн переможців. Сьогодні Франція демонструє подібний підхід, маючи намір домовитися з путиным і вирішити за спиною України мирну угоду. Огидно.


Новини