Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки винищувачів потрібно Україні – яка країна першою поставить їх
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки винищувачів потрібно Україні – яка країна першою поставить їх

У складі ЗСУ має бути близько двох сотень літаків

11 лютого 2023, 09:25 comments1593
Поділіться публікацією:

Після того, як остаточно прояснилося питання з постачанням західних танків Україні топ-темою останніх тижнів у ЗМІ та соцмережах стало обговорення передачі Україні винищувачів. Поки що жодна країна точно не заявила про те, що передасть літаки Києву. Багато країн заявляють, що це питання обговорюється, але остаточного рішення ще не ухвалено. Водночас, в Офісі президента України просять поспішити союзників і роблять публічно обнадійливі заяви про те, що питання з постачанням літаків ЗСУ вже вирішено. Чи це так? Яка країна може бути першопрохідником у цьому питанні? І скільки літаків потрібно Україні для прикриття контрнаступу? "Коментарі" у цих питаннях розбиралися разом із експертами.

Скільки винищувачів потрібно Україні – яка країна першою поставить їх

Винищувач. Фото: GETTY IMAGES

Великобританія може стати криголамом у питанні поставок літаків Україні

Експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій Національного авіаційного університету Максим Ялі вважає, що Велика Британія може стати першою країною, яка поставить винищувачі України.

Експерт звернув увагу на те, що багато країн уже публічно натякали, що готові поставити Києву літаки, проте не хочуть бути першими в цьому питанні і чекають на колективне рішення. Після прикладу Лондона питання з поставками винищувачів Україні може нарешті перейти від стадії "обговорення" до "реальних постачань". Потрібно ще зовсім небагато завзятості та українській владі вдасться вирішити питання з постачанням авіації так само, як це було з танками.

"Напевно, для цього президент Зеленський використовує свій величезний авторитет та популярність серед європейських суспільств. Ми бачили, як йому аплодували у Букінгемському палаці, так само було в Конгресі. Компанія його як лідера вільної країни виявилася більш ніж успішною. І насамперед тому, що він не втік із країни напередодні вторгнення, а разом із народом продемонстрував відвагу", – зазначив Максим Ялі.

Для залучення літаків у систему протиповітряної оборони країни потрібно хоча б 3-4 бригади, а не ескадрильї

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що про перемогу над противником можна буде говорити, якщо ВСУ матиме не менше 200 літаків. Якщо така кількість винищувачів західного зразка матиме Україна, тоді наша країна зможе самостійно закрити небо практично над усією територією України.

Якщо ж говорити про контрнаступ, до якого, звичайно ж, готуються ЗСУ, Україні достатньо було б 3-4 ескадрильї літаків. Своєю думкою Олег Жданов поділився в ефірі Апостроф TV.

Експерт прогнозує, що у питанні постачання літаків буде так само, як було з постачанням Україні HIMARS. Спочатку прийшло всього 4 пускові системи. Наразі їх уже більше 30 і незабаром ЗСУ отримають ще 15. Схожа історія буде і з літаками.

"Вони (Ред. – літаки), звичайно, дорожчі, але кілька десятків літаків ми отримаємо сто відсотків. Щодо далекобійної зброї, то тут суть полягає у наданні нам оперативно-тактичних ракет. Боєприпаси на 150 кілометрів до РСЗВ – це, звичайно, добре, але ракета з дальністю 500 кілометрів – це ще краще", – заявив Жданов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому саме зараз з'явилися розмови про настання Росії , що важливо розуміти українцям.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини