Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки території потрібно захопити ЗСУ на Курщині: чи є у нас ще потенціал
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки території потрібно захопити ЗСУ на Курщині: чи є у нас ще потенціал

Україна вже продемонструвала, що здатна переломити хід війни

31 серпня 2024, 07:02
Поділіться публікацією:

Російські війська контратакували у Курській області та вибили українські сили оборони із села Кореневе. Про це повідомляє аналітик німецького таблоїду "BILD" Юліан Рьопке. А Інститут вивчення війни інформує, що фактично просування ЗСУ в Курській області припинилося. Скільки території потрібно захопити ЗСУ на Курщині? Чи є у ЗСУ потенціал розширити зону Курської операції в Росії? Видання "Коментарі" розбиралося в цих запитаннях, проаналізувавши думки експертів.

Скільки території потрібно захопити ЗСУ на Курщині: чи є у нас ще потенціал

Курська область. Фото: з відкритих джерел

Наш наступ і мав сповільнитись

Ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман в інтерв'ю "Обозревателю" зазначив, що українська армія у Курській області вміло скористалася "вікном можливостей" для прориву, але тепер ворог оговтується, і просування ЗСУ значно уповільнилося. Проте ЗСУ все одно варто продовжувати створювати "санітарну зону" в РФ.

"Наш наступ і мав сповільнитись, тому що перші досягнення, перше велике просування було завдяки ефекту несподіванки… Але таке "вікно можливостей" може працювати 2-3 тижні. Цей час уже минув. Росіяни перекинули туди війська, вони вже розуміють, що ми приблизно маємо робити. Тому продовжувати наступати в такому самому швидкому темпі, як на початку, навіть теоретично неможливо. На це ніхто й не розраховував", — зазначив експерт.

Водночас, за його словами, є сенс розширювати присутність ЗСУ вздовж наших кордонів, щоб створювати "санітарну зону" і можливо оточити російські війська, які перебувають на півдні від річки Сейм. А в перспективі можливий вихід на певні позиції вже у тил ворога на Харківщині.

Відповідаючи на питання про те, яким має бути розмір цієї "санітарної зони", Гетьман сказав, що "в ідеалі вона має бути понад 100 кілометрів".

Росіяни намагалися зупинити дії Сил оборони України

Військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі телемарафона зазначив, що у ЗСУ є потенціал розширити межі проведення в Росії Курської операції в південно-західному напрямку.

"Успішною Курською операцією Україна продемонструвала, що здатна переломити хід війни. У Сил оборони є потенціал розширити зону проведення операції, а також поповнити обмінний фонд", — зазначив він.

На його думку, розширити операцію ЗСУ можуть на Глушківський район. Там є всі перспективи для того, щоб витіснити противника або навіть краще ще поповнити обмінний фонд для України, щоб поміняти якомога більше наших військовослужбовців, які перебувають у полоні в Росії. Крім того, це дасть змогу розширити ще західніше, на 30-40 км, зону, яку контролюватимуть українські війська.

Як додав Мусієнко, росіяни намагалися зупинити дії Сил оборони України за рахунок внутрішніх резервів, але їм це не вдалося.

"Російське командування намагалося зупинити український наступ, що називається малою кров'ю — тими силами, які залишалися на території Росії. Але цього їм не вдалося. Відповідно можна констатувати, що Україна продемонструвала: проти російських військ можна та необхідно воювати. Ба більше, можна проводити раптові й досить успішні операції, які тягнуть за собою низку наслідків", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Бєлгородській області РФ повторюється курська історія: почалося відселення мешканців низки сіл.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини