Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки і яку компенсацію можна отримати за пошкоджене чи зруйноване війною житло
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки і яку компенсацію можна отримати за пошкоджене чи зруйноване війною житло

Законодавці прийняли документ який врегульовує усі питання виплат власникам непридатних до життя помешкань

23 лютого 2023, 20:31
Поділіться публікацією:

Парламент сьогодні прийняв в цілому важливий законопроєкт №7198 про відшкодування зруйнованого і пошкодженого житла, пишуть "Коментарі".

Скільки і яку компенсацію можна отримати за пошкоджене чи зруйноване війною житло

"Запровадили прозорий механізм отримання житла для людей, які втратили домівки через бойові дії, зокрема,  запроваджується інструмент житлового сертифіката. Розмір компенсації вираховуватиметься комісіями при органах місцевого самоврядування на підставі методики, визначеної Кабінетом Міністрів" — прокоментував спікер Парламенту Руслан Стефанчук.

Власники знищених квартир чи інших житлових приміщень отримають житловий сертифікат - документ, який підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.

У власників приватних будинків буде вибір - отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Граничний розмір компенсації - і грошової, і у вигляді житлового сертифіката - відсутній, як і обмеження щодо місця розташування, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат.

Використати сертифікат можна впродовж п’яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом 5 років, окрім успадкування, заборонено.

Термін подання заяви про надання компенсації за знищене житлове майно: під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення. До заяви необхідно буде додати копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості та, за наявності, матеріали фото- і відеофіксації до або після знищення.

Як писали "Коментарі" раніше, за даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубинця, станом на 27.01.2023 року в Україні внаслідок російської агресії зруйновано 140 тисяч будинків, з них 18 тисяч багатоповерхівок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини