Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки F-16 Україна може отримати у 2024 році: як вплинуть удари РФ по аеродромах
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки F-16 Україна може отримати у 2024 році: як вплинуть удари РФ по аеродромах

Окупанти б'ють по аеродрому в Старокостянтинові, оскільки в їхньому розумінні він найкраще підходить для базування F-16 та інфраструктури для них

15 червня 2024, 15:05
Поділіться публікацією:

Україна та її західні союзники ведуть дискусії щодо швидкості та масштабу підготовки пілотів винищувачів F-16. У Києві вже неодноразово зверталися до партнерів із проханням про розширення програми, проте союзники кажуть, що українські пілоти ще не готові масово літати на F-16Скільки F-16 Україна може отримати у 2024 році? Як вплинуть удари РФ по українських аеродромах на передачу F-16? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях вивчивши думки експертів.

Скільки F-16 Україна може отримати у 2024 році: як вплинуть удари РФ по аеродромах

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Скоро ми зможемо мати до 10 літаків

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в інтерв’ю "РБК-Україна" заявив, що Україна очікує поставок перших винищувачів F-16 уже цього літа. До кінця 2024 року партнери можуть передати 14 таких літаків.

Мусієнко зазначив, що на першому етапі Україна зможе використовувати надані партнерами винищувачі F-16 для того, щоб відігнати авіацію супротивника і наносити удари по наземних цілях окупантів.

"Думаю, скоро ми зможемо мати до 10 літаків і, можливо, до 14 до кінця року", – вважає експерт.

За його словами, якщо країни-партнери виконають плани з передачі Україні винищувачів F-16, то у 2026-2027 роках загалом передати можуть близько 130 одиниць. Тоді в українських пілотів буде повна перевага в небі.

Окупанти полюють на літаки F-16

Військовий експерт і полковник запасу ЗСУ Петро Черник в інтерв’ю "24 Каналу" заявив, що окупанти полюють на літаки F-16 і намагаються зруйнувати інфраструктуру аеродрому у Старокостянтинові.

"У розумінні ворога аеродром у Старокостянтинові найкраще підходить для базування F-16 та інфраструктури для них. Однак якщо вже так часто росіяни б'ють по цьому об'єкту, то ми ж тверезо усвідомлюємо, що авіація, яка може постраждати, там у принципі не може бути", — заначив експерт.

При цьому Черник зазначив, що в Західній Україні є розгалужена система малих, середніх і навіть кілька великих аеродромів.

"Як тільки відбуваються ракетні пуски, то, звісно, насамперед працює система протиповітряного прикриття, але літаки ніколи не бувають на землі. Вистачає часу, щоб підняти авіацію, поки ракети підлетять, за винятком "Кинджалів". Однак не сумніваюся, що всі алгоритми зі збереження як авіаційного парку, так і пілотів відпрацьовані на найвищому рівні", — сказав експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи почули Зеленського в Німеччині: про що говорять його заяви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини