Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сила та незламність: як змінилися Сухопутні війська України з початку широкомасштабної агресії РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Сила та незламність: як змінилися Сухопутні війська України з початку широкомасштабної агресії РФ

Найголовнішими якостями Сухопутних військ України та ЗСУ в цілому є вишкіл, бойовий дух та бойовий досвід

12 грудня 2022, 15:48
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 12 грудня, відзначається День Сухопутних військ України. Як змінився цей рід військ із початку широкомасштабної російської агресії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Сила та незламність: як змінилися Сухопутні війська України з початку широкомасштабної агресії РФ

ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

Порівнювати образ української армії та її Сухопутних сил слід із 2014 року

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович зазначає, що Сухопутні війська – це найчисленніший вид Збройних сил України. І зараз саме на ньому лежить основний тягар захисту нашої країни від російської агресії. Хоча цими словами, наголошує експерт, ми, безумовно, не хочемо образити інших представників Сил оборони України. Кожен робить свій значний внесок у майбутню перемогу.

"Порівнювати образ української армії та її Сухопутних сил, мабуть, слід із 2014 року. Тоді, як ми пам'ятаємо, російська армія з незначними силами змогла нам створити проблеми на Донбасі. А тепер ми успішно боремося із противником, який перевершує нас як мінімум чисельно та матеріально. Це і є найвища оцінка бойових якостей наших бійців", – упевнений Денис Попович.

За його словами, зараз Україна має у своєму розпорядженні найсильнішу армію Європи.

"Звичайно, нам ще потрібні сучасні літаки, далекобійне озброєння, потрібне посилення ППО, – наголошує експерт. – Але найголовніш якостями – вишкіл, бойовий дух і бойовий досвід – ЗСУ загалом і Сухопутні війська зокрема вже мають у своєму розпорядженні".

Професійна підготовка наших воїнів зросла в рази

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", військовий експерт Дмитро Снєгірьов вважає вкрай важливим, що було збільшено не лише кількісний, а й якісний склад Сухопутних військ – основу структурної одиниці ЗСУ.

"Поліпшилось загальне матеріально-технічне забезпечення наших збройних сил, значно зріс оборонний бюджет. Запрацював соціальний ліфт. Командири низової ланки, які безпосередньо задіяні у бойових діях, мають можливість професійного зростання. Все залежить від особистісно-вольових якостей. У цьому вся сенсі війна дає певні можливості. І, звісно, найважливішим оновленням стало створення бригад територіальної оборони. Це потужний компонент у моменті протистояння російської агресії та покращення загальної обороноздатності нашої країни", – наголошує Дмитро Снєгірьов.

Він наголошує, що професійна підготовка наших воїнів зросла в рази. Адже її вони проходять не лише на території України, а й у країнах Європи. Оволодіваючи новітніми засобами військової техніки та засобами поразки, які передаються країнами НАТО іншими нашими стратегічними партнерами.

"Тобто, – продовжує експерт, – маємо розширений характер військово-технічної допомоги не лише у моменті переозброєння ЗСУ (військова техніка, артилерія, боєприпаси, засоби ППО, індивідуального захисту, зв'язку, польові госпіталі, антидронове обладнання, власне дрони тощо) , але й у ракурсі покращення професіоналізму наших воїнів. Тобто відбувається якісне переозброєння ЗСУ, включаючи Сухопутні війська, причому не лише зразками західної техніки, а й вітчизняної".

Плюс – значно покращено координацію між Україною та партнерами, а також усередині наших збройних сил.

"Відбувається потужний перехід української армії у моменті планування операцій (навіть на тактичному рівні, не кажучи вже про оперативний та стратегічний) до стандартів НАТО. Відмова від радянської школи, яка явно програє західній. Що яскраво було продемонстровано під час деокупації Харківської та Херсонської областей. Йдеться, – пояснює Дмитро Снєгірьов, – про каскадний характер наступальних дій, коли спершу знищуються склади, штаби, логістичні ланцюжки противника, а потім іде наступ. Це знижує кількість жертв у лавах сторони, що настає, а також серед цивільного населення. Ми не зносимо обстрілами міста разом із людьми, як роблять рашисти, а змушуємо супротивника робити чергові "жести доброї волі", як росіяни називають свій відступ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у розвідці назвали 4 основні напрямки, з яких Москва намагається поринути в українське небо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини