Головна Новини Суспільство Війна з Росією Шмигаль повідомив, коли відключення світла в Україні будуть менш тривалими: Уряд розробив спеціальний план
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль повідомив, коли відключення світла в Україні будуть менш тривалими: Уряд розробив спеціальний план

З кінця червня відключення світла в Україні стали більш тривалими через спеку та ремонти на АЕС.

9 липня 2024, 16:20
Поділіться публікацією:

Ситуація в енергетиці України залишається надзвичайно складною, але тривалість відключень зменшиться з 20-х чисел липня.

Шмигаль повідомив, коли відключення світла в Україні будуть менш тривалими: Уряд розробив спеціальний план

Денис Шмигаль (фото з відкритих джерел)

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За словами прем’єра, через наслідки масованих ворожих обстрілів та спеку, в країні тривають погодинні відключення електроенергії.

"Водночас у двадцятих числах липня ми очікуємо покращення ситуації. Завершаться ремонтні роботи на деяких об’єктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі. Таким чином відключення будуть не такими тривалими", — зазначив Шмигаль.

Водночас Уряд розробив і вже частково запустив комплекс заходів, що стимулюватиме громадян та бізнес до енергетичної стійкості.

Зокрема мова йде про:

- Кредити для громадян під 0%, до 480 тис. грн, на 10 років для встановлення сонячних, вітрових установок та систем накопичення електроенергії.

- Пільгові кредити для малого й середнього бізнесу. До 150 млн грн, на строк до 10 років, під 5-7-9% річних для встановлення газової електрогенерації. На територіях, що межують із зоною бойових дій, процентна ставка знижується до 1-5% на перші два роки, а кредити на інвестиційні цілі з наступного року можна буде взяти під 5% річних.

- Кредити для ОСББ та ЖБК на суму до 5 млн грн. За рахунок цих коштів співвласники житла встановлять сонячні станції і теплові насоси. Потім держава в межах програми "ГрінДІМ" компенсує їм 70% витрат на проєкт.

- Кредити для великого бізнесу на 5-7 років під 14-16% річних, під заставу обладнання. Спільно з НБУ ми провели роботу з банківським сектором, який готовий забезпечити таке кредитування.

Тако Шмигаль повідомив, що до Верховної Ради подані законопроєкти про скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання. За його словами, усі ці механізми запрацюють на повну силу не пізніше 25 липня.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що "Укренерго" скасувало графік "послаблень" відключення світла в Україні.
  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини