Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що значить удар по вагнерівцях в Африці: чи дійсно Путін послабить наступ в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що значить удар по вагнерівцях в Африці: чи дійсно Путін послабить наступ в Україні

Російському Генштабу дали зрозуміти, що в них на Африканському континенті розгортається фронт

30 липня 2024, 19:55
Поділіться публікацією:

Після таких втрат, як нещодавно завдані Групі Вагнера в Малі, Кремлю потрібна буде масштабна заміна бойовиків в Африці військовослужбовцями Африканського корпусу Міноборони РФ. У той же час частина корпусу нещодавно була перекинута до Харківської області для підтримки наступальних дій окупантів. Про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW). Чи дійсно Путін може ослабити наступ в Україні, враховуючи ці події, перекинувши частину військ з України до Африки? До того ж в ГУР вже натякнули, що сумна історія з "вагнерівцями" в Африці матиме продовженняВидання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Що значить удар по вагнерівцях в Африці: чи дійсно Путін послабить наступ в Україні

Повстанці в Малі

Іміджевий удар по Росії

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак так прокоментував ситуацію:

"З приводу цього африканського корпусу варто сказати, що з сотня "вагнерівців" вийшла з чату. Вони взагалі не будуть приймати участі в бойових діях. Хтось із них можливо поїде на обмін в Україну, якась, можливо, схема буде але це вже окрема історія. Тут питання таке: чи зацікавлене Міноборони РФ продовжувати свою присутність на африканському континенті? Питання в грошах, бо були повідомлення що "Вагнер" заробляє в Малі 11 мільйонів доларів на місяць. Так, для російського бюджету це копійки, але можливо вони виконували якусь вторинну місію, яку не було видно на перший погляд, і в них політична важливість їхньої там присутності. Якщо є велика політична доцільність, а не гроші, то тоді, швидше за все, буде ухвалене рішення про перекидання додаткових сил. Ми тільки не знаємо в якій кількості чи це буде 100-200 людей чи можливо навіть 1000 людей. Але я не думаю, що це може сильно вплинути на наступ росіян в Харківській області".

На думку експерта, це швидше відволікання російського Генштабу, що в них на Африканському континенті розгортається фронт. І втрати іміджеві у них там досить серйозні. 

"Для російського командування втрата людей – це ні про що, а от те, що хлопці в капцях схожі на кіношних героїв із "Зоряних війн" змогли розбити елітні підрозділ "Вагнера" – це дійсно великий іміджевий удар. Тому все ж не варто очікувати, що на Харківському напрямку фронт послабиться. Навпаки, росіяни туди перекидають морську піхоту з Тихоокеанського флоту, кадирівців. Підсумовуючи можна сказати, що вся ця вагнерівська історія – це про іміджеві втрати і можливе повернення французького впливу на територію Малі, І можливо це якимось чином вплине на французький уряд в тому питанні, що Париж надасть можливість Україні використовувати французькі ракети SCALP. Це звісно більше конспірологія, але тим не менше не можна відкидати таку вірогідність", – підсумував Іван Ступак.

Те, що сталося в Малі не вплине на ситуацію на україно-російському фронті

Військовий експерт Сергій Грабський зауважив, що те, що відбулося на Африканському континенті з "вагнерівцями" не послабить натиск росіян у нас на фронті. 

"Нехай навіть було знищено 100 російських найманців. Тобто це лише 10% від тієї кількості росіян, яких ми щодня знищуємо на фронті. Це невеликий епізод, який в той же час дуже хороший, адже кожний загиблий ворог, який не стріляє в нашу сторону – це гарна річ, але, виходячи з масштабів, параметрів і завдання, які ставляться – це жодним чином не вплине на дії російської армії на україно-російському фронті. Тому що є ще поняття пріоритетності задач. В Малі росіяни виконують задачу заробляння грошей і там в принципі не потрібні якісь масовані підрозділи. Більше того їх просто важко туди направити і дуже складно забезпечити. Тобто ліквідована невеличка група людей, яка може бути замінена іншою групою росіян, але говорити про те, що це якось може вплинути на ситуацію на фронті в Україні недоречно", – зазначив експерт.

Сергій Грабський зауважив, що свого часу американці перетворили на фарш приблизно 180 "вагнерівців", але це ніяк не вплинуло на ситуацію. Експерт також звернув увагу, що, якщо вже говорити офіційно, то Україна не має позиціонувати себе як країна яка кваліфікується на знищені "вагнерівців" в Малі. Тому що це політичне питання. 

"Адже ті, хто знищив "вагнерівців" – це туареги, які проголосили своєю країною Азавад. Кочовики, які хочуть мати незрозуміло яку країну. Тому Україна має бути дуже обережна з цим питанням. Обережними треба бути ще й тому, що ці туареги свого часу декларували такі поняття як ісламський джихад, що є частиною ІДІЛ і інших терористичних угруповань. Тому для росіян буде за щастя, якщо ми радіючи будемо вихваляти туарегів. Росіяни скажуть, як можна довіряти тій країні, яка підтримує екстремістські рухи. Саме тому жодного висловлювання від офіційних джерел з цього приводу не було і це є правильно", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого чекати на фронті протягом найближчих місяців: коли закриється "вікно можливостей".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини