Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що змусить РФ розпочати переговори на наших умовах: коли може прояснитися ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Що змусить РФ розпочати переговори на наших умовах: коли може прояснитися ситуація

Багато в чому початок переговорів між Україною та РФ залежить від обсягів військової допомоги, яку будуть готові надати партнери

8 грудня 2023, 17:42 comments6321
Поділіться публікацією:

США та союзники докладають зусиль, у тому числі постачанням озброєння, щоб до кінця 2024 року Україна змогла розпочати переговори з Росією на вигідних для Києва умовах. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю заяву, яку зробив перший зампомічника президента США з нацбезпеки Джонатан Файнер.

Що змусить РФ розпочати переговори на наших умовах: коли може прояснитися ситуація

Переговори. Фото: з відкритих джерел

На даний момент Росія не готова забиратися з наших територій

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Якщо партнери готові надати нам таку військову допомогу, щоб Україна могла за рік отримати можливість сісти за стіл переговорів із Росією зі своїх позицій – це можна лише вітати. А позиції у нас незмінні – відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, дотримання принципів ООН".

Зрозуміло, продовжує експерт, що Росія вже обурюється, даючи зрозуміти, що не готова на таких умовах вести переговори. Зараз вона не готова забиратися з наших територій, звільняти всіх полонених, виплачувати репарації та контрибуції.

"Отже, потрібно завдати такого удару по зубам агресору, який змусив би Кремль піти на подібне рішення", – вважає Георгій Тука.

На його думку, у найближчі два-три місяці навряд чи вдасться накопичити достатню потужність для такого удару. Але це не означає, наголошує експерт, що у нас не з'явиться потрібної кількості сил та засобів, припустимо, за півроку. Просто це потребує системних рішень, колосальних ресурсів, часу. Світ не готувався до такої війни, констатує Георгій Тука.

Ситуація буде більш ясною після виборів у США

Політолог Дмитро Воронков нагадує, що частина республіканців продовжує блокувати допомогу Україні.

"Можливо, це робиться в рамках передвиборної боротьби, що розгортається, хоч до виборів ще 11 місяців. А можливо, тут лобіюються інтереси РФ. І саме так намагаються окремі американські еліти, не виключено, що ті, хто працює у спайку з російськими, змусити Київ піти на незручні нам зараз переговори", – міркує політолог.

Діюча Адміністрація президента-демократа явно налаштована інакше, акцентує він. Але й пробити підтримку наразі не може.

"Не варто виключати, що мета заяв на кшталт тих, що робить Файнер, демонструвати впевненість у своїх силах з боку Білого дому. Як би там не було, поки що важко уявити, щоб Україна пішла на мирні переговори. Думаю, ситуація буде яснішою після виборів у США. Поки що Адміністрація Байдена шукатиме можливість підтримувати Україну, незважаючи на підступи частини республіканців", – робить висновок Дмитро Воронков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з якою кризою зіткнулися США: як може вирішитись питання щодо допомоги Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини