Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що змінилося у війні за останні три місяці: чи допоміг нам «Курськ»
commentss НОВИНИ Всі новини

Що змінилося у війні за останні три місяці: чи допоміг нам «Курськ»

Курська операція була задумана й проведена в умовах майже повної несподіванки

сьогодні, 06:54
Поділіться публікацією:

Останні три місяці війна в Україні кардинально змінила вектор. Ворог не тільки почав посилено наступати на Сході, а й ми влаштували неочікуваний прорив в Курській області. Чи збільшилася для нас загроза втрати Донбасу? Чи змінила операція Сил оборони України в Курській області Росії ситуацію у війні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Що змінилося у війні за останні три місяці: чи допоміг нам «Курськ»

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

У Росії є контроль над Донецьком та його агломерацією

Експерт і військовий Олександр Карп’юк в ефірі "ТСН" розповів, що українські сили на Донеччині зазнають серйозних труднощів через втрату позицій, які були зміцнені роками, та неможливість облаштувати нові через швидкий рух фронту.

Експерт визнав, що ситуація на фронті викликає велике занепокоєння, адже наших воїнів за останні три місяці суттєво посунули з позицій, які еволюційно фортифікувались роками на Донецькому напрямку. 

Він пояснив, що нові позиції не вдається облаштувати належним чином, оскільки "фронт рухається швидше, ніж є час їх зробити та забезпечити".

Згідно з його словами, втрачено можливість розміщення військових у таких містах, як Селідове, Покровськ, Новогродівка, де раніше були тисячі військовослужбовців. 

"Зараз розміщувати такі величезні сили та засоби, які перебувають на Донецькому напрямку, дуже проблематично", — підкреслив Карп’юк.

Військовий також зауважив, що у Росії є контроль над Донецьком та його агломерацією, а Сили оборони не мають таких можливостей. 

"Багато основних логістичних доріг вже або перерізані, або під вогневим контролем росіян", — додав він.

Експерт попередив про те, що Сили оборони розтягнуті по лінії фронту, і "тільки на те, щоб вони там виживали, витрачаються  величезні ресурси". 

Операція в Курській області – це був класичний приклад оперативного маневру

Британський експерт, науковий співробітник естонського Міжнародного центру оборони та безпеки Джеймс Шерр у публікації, розміщеній на сайті організації визнав, що операція ЗСУ в Курській області Росії змінила ситуацію у війні, однак Москва має опинитися на межі поразки, аби бути готовою до вагомих поступок.

Курська наступальна операція виявила, що війна проти України залишили російську територію "небезпечно незахищеною", зазначив експерт. І нагадав, що за перші два тижні ЗСУ зайняли більше російської території, ніж РФ удалося захопити в Україні протягом січня-липня.

За словами Шерра, прорив на Курщині – "добре проведена загальновійськова операція… приголомшливе застосування того, чого явно бракувало в українському наступі влітку 2023 року: координації артилерії, дронів, бронетехніки, ППО, піхоти, розвідки і спецпризначенців".

"Це був класичний приклад оперативного маневру: сміливого удару через слабке місце на лінії противника в тил, – додав експерт. – Врешті, операція була задумана й проведена в умовах майже повної несподіванки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна все за планом, ЗСУ йдуть уперед: у Курській області знову оголосили обов'язкову евакуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини