Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що вимушені робити росіяни після удару ГУР по аеродромах: чого далі чекати від України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що вимушені робити росіяни після удару ГУР по аеродромах: чого далі чекати від України

Нині росіяни не можуть самі будувати літаки, а їхній ремонт є ускладненим

29 липня 2024, 08:54
Поділіться публікацією:

В мережі продовжує обговорюватися атака ГУР на російські аеродроми "Оленья", "Енгельс", "Дягілєво". Пікантності ситуації додає те, що це основні аеродроми, на яких фізично може базуватися російська стратегічна авіація. Коли ситуація вже більш-менш прояснилася, чи дійсно болючі наслідки для росіян від ударів по аеродромам в РФ? Чому Україні вкрай важливо знищити саме якомога більше літаків? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Що вимушені робити росіяни після удару ГУР по аеродромах: чого далі чекати від України

Знищення російських літаків. Фото: з відкритих джерел

Стратегічна авіація РФ в небезпеці

Аналітик, авіаексперт Костянтин Криволап в ефірі загальнонаціонального телемарафону зазначив, що майже одночасний удар по трьом летовищам "Оленья", "Енгельс", "Дягілєво" змусив росіян підняти всі літаки в небо та терміново передислокувати їх за тисячі кілометрів. 

"Аеродроми "Оленья", "Енгельс" і "Дягілєво"  — це три основні аеродроми, на яких фізично може базуватися російська стратегічна авіація, зокрема, літаки Ту-95, Ту-160 і Ту-22М3. Хоча Ту22М3 не входить до стратегічної авіації, він дальній бомбардувальник", – зазначив Криволап.

Він розповів, що основною базою для ТУ-95 МС був "Енгельс" — дуже величезний аеродром, який має злітну смугу більше 3 км та майже 100 метрів по ширині, а також всі можливості для проведення регламентних технічних робіт. При цьому Ту-22М3 в основному обслуговувався і базувався в "Дягілєво". Коли ж був нанесений удар по трьом військовим аеродромам, то росіяни були змушені підняти всі літаки у повітря, щоб терміново передислокувати їх у безпечне місце.

"Майже одночасний удар по цим аеродромам вимусив їх всіх піднятися в небо. … Вони все що могли, підняли в повітря. Я ніяк не міг зрозуміти, куди вони сховали літаки. Вони їх засунули аж у Воркуту на аеродром "Совєтський" — це 2 500 км. Вони вимушені були туди збігти, тому що в них не було ніякої можливості десь в іншому місці сідати. Було незрозуміло, де наші засоби можуть з’явитися", — акцентував Криволап. 

Експерт вказав на примітний момент, що на аеродром в Енгельсі за добу до української атаки прилітав Іл-76, який привозив Х-101.

"Цікаво, що 26 липня вдень туди прилітав "Іл-76", який туди привіз ракети Х-101. І я так думаю, що наші хлопці дуже хотіли зачіпити цей Іл-76 з цими ракетами. Тобто, це повинно було бути потужним ударом", — підкреслив Криволап.

Навіть пошкоджений літак – великий успіх

Авіаційний експерт Богдан Долінце в ефірі каналу "Київ24" зазначив, що більш ефективним у боротьбі з авіацією російських окупантів є знищення безпосередньо літаків, ніж злітних смуг ворога.

За його словами, нині росіяни не можуть самі будувати літаки, а їхній ремонт є ускладненим.

"Тому що навіть пошкоджений літак, як правило, він виведений від кількох місяців, це при легких пошкодженнях, до кількох років, при більш серйозних пошкодженнях. У разі складних пошкоджень цей літак дешевше списати, ніж ремонтувати. А виробничих потужностей робити важкі бомбардувальники на сьогоднішній день Російська Федерація не має, тобто у разі знищення більшої частини літаків російська авіація залишиться фактично без стратегічної авіації", — пояснив аналітик.

При цьому він уточнив, що військові аеродроми РФ — це "достатньо живуча інфраструктура", адже побудовані таким чином, що навіть після ураження якихось критичних об'єктів є можливість від декількох днів до декількох тижнів або відновити їхню роботу, або розгорнути необхідні мобільні комплекси, "які дозволяють компенсувати втрачену інфраструктуру".

Читайте також на порталі "Коментарі" — розвідка вдарила по трьох аеродромах Росії: стали відомі деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини