Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається з мобілізацією в Україні та РФ: які рішення доведеться ухвалювати
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з мобілізацією в Україні та РФ: які рішення доведеться ухвалювати

Влада побоюється, що на фоні нашого неуспішного наступу розширення мобілізації буде зустрінуте українським суспільством дуже негативно

2 грудня 2023, 13:35
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський визнав, що сфера мобілізації/демобілізації потребує змін, а тому чекає від військового керівництва комплексних рішень цього питання. Тим часом путінський режим збільшив чисельність російської армії на 170 тисяч осіб – до 1 мільйона 320 тисяч. Про що говорять плани та рішення влади України та Росії щодо своїх збройних сил? Які важливі кроки слід зробити нашому вищому військово-політичному керівництву, щоб зробити відбиття російської агресії ефективнішим? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається з мобілізацією в Україні та РФ: які рішення доведеться ухвалювати

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Зеленський не поспішає з рішенням про нову хвилю мобілізації

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає, що і у нас, і у ворога питання поповнення армії стоїть надто гостро. Але за зовнішньої схожості суть зовсім різна.

"У росії готуються до виборів путіна. І хоча це шоу із заздалегідь відомим результатом, там до псевдовиборів ставляться дуже серйозно, копіюючи в цьому Союз. Тому хочуть, щоб усе було гранично гладко, і заспокоюють суспільство, що мобілізації не буде, а будуть набирати лише контрактників", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, Кремль будь-якої миті може змінити своє рішення, нікого не сповіщаючи – як за чисельністю армії, так і за складом.

"Крім цього, в Кремлі вже зрозуміли, що якщо погіршувати економічну ситуацію в глибинці, то люди просто змушені будуть записуватися в армію, оскільки інших джерел заробітку просто немає. Виходить, росіяни йдуть вбивати та вмирати у спробі вижити – точно, як тварини", – наголошує Олександр Кочетков.

Україні ж без чергової хвилі мобілізації просто не вистояти, упевнений він.

"Йдеться навіть не про наступальні дії, а про успішну оборону, – зазначає аналітик. – Але президент Зеленський із рішенням не поспішає. Тому що на фоні нашого неуспішного наступу розширення мобілізації буде зустрінуте українським суспільством дуже негативно. Українській владі хочеться проводити непопулярні рішення так, щоб з'являлася надія на успіх на фронті. Але поки що ситуація невизначена – як у нас, так і у наших головних союзників".

Потрібно діяти, як прописано в законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков упевнений, що, перш за все, нам слід виконувати закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

"Там чітко прописано – що треба робити, хто й за що відповідає. Підготовка до мобілізації – відповідальність Кабміну, обласних та міських адміністрацій. А справа збройних сил, коли люди прийшли до військкоматів (ТЦК) – проведення відповідної підготовки. Тож президент має ставити відповідні завдання уряду, головам ОДА. Швидше за все, РНБО слід узагальнити всі пропозиції – і надати президенту документ (з обґрунтуванням потреб ЗСУ – який потрібен ресурс – і людський, і в сенсі обмундирування-годівлі-розміщення, виплати грошового забезпечення, бойової підготовки; які спеціальності необхідні, які виші слідують максимально завантажувати) на погодження. Наразі точно слід збільшувати кошти і на боєпідготовку, і на грошове забезпечення. Далі слід проводити необхідні зміни через ВР. Той самий Комітет із оборони та безпеки погоджує документ – і подає до бюджетного комітету", – розповідає Олег Старіков.

Що стосується російського мобілізаційного "руху", то це, на думку експерта, вкотре підтверджує, що військова машина країни-агресора набирає обертів.

"Путін уже підписав указ, згідно з яким третина бюджету йде на військові потреби. Таке вливання ще більше мілітаризує РФ. І це спрямовано, зокрема, на залякування країн НАТО на європейському театрі воєнних дій", – констатує Олег Старіков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є ймовірність протестів у РФ: який план у Путіна після перемоги на виборах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини