Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на лівобережжі Херсона: чи виправдано й надалі утримувати плацдарм
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на лівобережжі Херсона: чи виправдано й надалі утримувати плацдарм

З середини жовтня ЗСУ контролюють плацдарм за Дніпром на Херсонщині, і не всі впевнені, що це виправдано

18 грудня 2023, 09:20
Поділіться публікацією:

З кінця осені українські морпіхи закріпилися на лівому березі Дніпра. Українські захисники продовжують розширювати плацдарм у Херсонській області. При цьому росіяни продовжують безуспішні спроби вибити українські війська з лівого берега Херсонщини. Те, що відбувається на лівому березі Херсонської області, що це у виконанні ЗСУ – вдала операція чи самогубна місія? Видання "Коментарі" розбиралося у цій темі, вивчивши думки експертів.

Що відбувається на лівобережжі Херсона: чи виправдано й надалі утримувати плацдарм

ЗСУ на лівому березі Херсонщини. Фото: з відкритих джерел

ЗСУ виконують важливе військове завдання

Військовий оглядач Олександр Коваленко у своєму Телеграм-каналі звернув увагу, що з початку цієї операції ЗСУ російському командуванню довелося посилити своє угруповання "Дніпро" з 60 тисяч осіб до понад 72 тисяч.

"Цей приріст відбувся не завдяки процесу брунькування і поділу особового складу і техніки РОВ, а за допомогою передислокації ряду підрозділів зі складу ГВ "Запоріжжя" і ГВ "Оборона Криму". Тобто, за принципом, десь прибуло, десь вибуло. Іншими словами, там, де зникло, там, щось і ослабло. Напевно, саме завдяки цьому на захід від Роботино і в районі Вербового, були закріплені за СОУ деякі позиції", — зазначає експерт.

Коваленко зазначив ще одне важливе завдання українських захисників на цьому плацдармі – це знищення російської техніки та живої сили, чому сприяє ландшафт місцевості, що грає на руку українській армії.

Експерт наголошує, що в результаті тут має місце ситуація, коли величезне російське угруповання, яке має у своєму розпорядженні весь спектр сил і засобів, зазнає колосальних втрат і не здатне впоратися з невеликими українськими підрозділами ротного рівня, які мають з підтримки лише артилерію та дрони з правого берега.

Ідуть жорстокі та смертоносні бої за плацдарм на лівобережжі Херсонщини

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в інтерв'ю "24 каналу" підтвердив інформацію про те, що окупанти справді не контролюють ситуацію поблизу річки Дніпро на Херсонщині, хоча намагаються витіснити Сили оборони.

За словами експерта, ситуація непроста, відбуваються жорстокі бої та важкі переправки через Дніпро та ще й під час непростих погодних умов.

Мусієнко заявив, що він не погоджується з тими експертами, які дотримуються тези про те, що "немає сенсу у плацдармі на лівобережжі Херсонщини". Оскільки, якщо погодитися з такою думкою, Україна має відмовитися від наступальних дій, перейти до оборони та чекати на "дивовижний" шанс, коли українських воїнів забезпечать необхідним озброєнням. Або діяти навпаки: намагатися з наявними силами та засобами досягти певних результатів, як нині діють ЗСУ на лівобережжі.

"З одного боку, так, потрібна зброя. З іншого боку, якщо зараз тими силами та засобами, які у нас є, спробувати розширити цей плацдарм, перекинути туди системи ППО, додаткові сили і піти вперед. Ці підходи, мабуть, дискутуються у нашому командуванні – як краще вчинити і яку стратегію за таких умов обрати", – висловився Олександр Мусієнко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – від чого залежить тривалість війни в Україні: що може вирішитись у 2024 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 грудня 2023, 09:46

Ніхто насправді не знає. Тому, що ми маємо генералів у смартфоні, які знаходяться далеко від лінії фронту. Це російські генерали не бояться бути на місцях: ризикують і гинуть. А просто без стратегічної користі відволікати і знищувати так ми два роки це робимо, що отримали? Досить грати у знесилення та знищення ціною життя своїх смердів, ворог тільки міцність набирає як наші корумповані чиновники-бояри на місцях. Стратегічна користь - це дати населенню виїхати з країни щоб не діставатись ворогу.


Новини