Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на Харківщині: чи є загроза захоплення Харкова
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на Харківщині: чи є загроза захоплення Харкова

Ворог має на меті ще більше розпорошення Сил оборони

13 травня 2024, 17:00
Поділіться публікацією:

Росія може мати ресурси для загострення дій у прикордонній території Харківської області. Однак, про наступ на Харків не йдеться. Про це говорить низка експертів, у тому числі керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко. Що відбувається на Харківщині та чому? Чи справді оборона ЗСУ міцна та загрози для захоплення Харкова немає? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається на Харківщині: чи є загроза захоплення Харкова

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Поки росіяни не задіяли угруповання, здатне захопити Харків

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що сенс нової російської атаки на Слобожанщину полягає у спробі розпорошення резервів ЗСУ.

"Ворог розуміє, що резерви, сили та засоби у нас обмежені. Відповідно, постійно збільшуючи кількість місць зіткнення, намагається розхитати систему оборони України. Ця тактика матиме успіх, поки наші бойові частини залишатимуться укомплектованими лише на 50%, поки ми матимемо жахливі перебої з артою, поки збережеться те співвідношення сил і засобів (не на нашу користь), яке утворилося приблизно в січні-лютому 2024 року. Саме метою ще більшого розпорошення Сил оборони ворог може створити подібні до Харківського плацдарми на території Чернігівщини, Сумщини. Артилерії, техніки та живої сили у росіян вистачає", – зазначає експерт.

Панацея тут, на його думку, лише у посиленні мобілізації, переведенні всієї економіки на військові рейки, як було у лютому-березні 2022-го, у збільшенні підтримки України з боку Заходу. Без цього росіяни постійно намагатимуться збільшити довжину фронту, попереджає ветеран.

"Що стосується ймовірності російської атаки на Харків та нашої готовності до цього. Наразі слід відштовхуватися лише від офіційних заяв уповноважених на це осіб, – наголошує Микола Мельник. – Я не готовий сказати, наскільки в районі Харкова є потужні фортифікаційні споруди. Ми бачили сюжети, де є і "зуби дракона", та інші укріплення. Але наскільки така лінія є тотальною? Хочеться вірити, що ми реально готові. Поки що можна констатувати, що росіяни не застосували тих сил і засобів, які можна вважати угрупованням, здатним на захоплення Харкова. Все залежить від того, наскільки відповідально старше військове керівництво поставилося до поставлених президентом завдань щодо будівництва відповідних фортифікаційних укріплень, у тому числі на півночі України".

Основний удар готується на Донецькому та Луганському напрямку

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль пояснює:

"Передусім слід орієнтуватися на офіційні джерела, офіційні заяви. А вони вже неодноразово дали зрозуміти, що наступ на Харківську область відбувається росіянами для відводу очей від Донецького та Луганського напрямків. Основний удар готується саме там".

Наші розвідки та аналітики передбачали щось подібне, наголошує експерт. Готували оборону. Знали, що росіяни своїми наступальними діями намагатимуться зірвати намічений на середину червня Глобальний саміт миру у Швейцарії.

"Рекомендую не довіряти рашистській ІПСО щодо планів швидкого захоплення Харкова, не піддаватися паніці. І Харків, і Харківська область, і вся Україна показали, що на "русский мир" тут ніхто не чекає. І на третьому році широкомасштабної агресії лише ще більше зміцнилися у своїй думці. Тож вистоїть і Харків, і вся Україна. Я в цьому не сумніваюся", – зазначає Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ посилює наступ: які прогнози, чи є причини для серйозного занепокоєння.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини