Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що важливо зрозуміти Україні та Заходу після заяв Путіна: наскільки затягнеться війна
commentss НОВИНИ Всі новини

Що важливо зрозуміти Україні та Заходу після заяв Путіна: наскільки затягнеться війна

Підготовка цього шоу показала, що відносна більшість росіян таки хоче миру

14 грудня 2023, 17:57 comments12744
Поділіться публікацією:

Прес-конференція та "пряма лінія з народом" російського диктатора Володимира Путіна, які він вирішив провести 14 грудня, поєднавши з новими обстрілами України, не обійшлася без питань про війну та мир. Путін не зумів дати на них чіткої відповіді, а також ігнорував незручні питання, що періодично з'являлися на екрані (типу "Чому ваша реальність розходиться з нашою дійсністю?"). Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками про путінське шоу.

Що важливо зрозуміти Україні та Заходу після заяв Путіна: наскільки затягнеться війна

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Росія не збирається припиняти війну проти нашої країни

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що відбувалася пропагандистська, а зараз ще й передвиборна вистава.

"Поєднання двох форматів – підсумкової прес-конференції та прямої лінії – мабуть зроблено для посилення ефекту. Однак у результаті пряма лінія звелася до чистої формальності. Путін практично не реагував на питання громадян РФ, які з'являлися в рядку, що рухається. Навіть російські коментатори називають це дійство ритуальною подією", – зазначає експерт.

На його думку, якихось сенсаційних та знакових заяв на цьому пропагандистському шоу не пролунало.

"З усього того, що сказав Путін по Україні, головним є те, що Росія не збирається припиняти війну проти нашої країни. І над цим варто замислитися тим наївним "миротворцям" (і на Заході, і вже й в Україні), хто пропонує негайно розпочинати переговори з РФ, – наголошує політолог. – Путіну не потрібні переговори, він знову висуває ультиматуми. Він вестиме війну, поки його не зупинять. Зупинити його можна лише силою".

Володимир Фесенко акцентує, що підготовка цього шоу показала – відносна більшість росіян таки хоче миру.

"Можливо саме тому Путін заявив, що не буде нової хвилі мобілізації. За даними навіть кремлівських політтехнологів, багато росіян дуже бояться цього. Мобілізація, однак, проходитиме, але у прихованій формі – під виглядом "добровольців". Про це говорять цифри щодо "добровольців", озвучені Путіним", – пояснює експерт.

Він вказує на ще одну показову історію із цим шоу. А саме – що у росіян своя реальність, сувора та проблемна, а у Путіна своя – добра та оптимістична. Причому це стосується й оцінки ситуації на фронті та соціально-економічної ситуації в Росії.

"У рядку для запитань під час путінського шоу навіть прослизнуло питання: як потрапити в ту Росію, яку показують на Першому каналі. У справжній Росії "яйця путіна" продають поштучно, і за ними величезні черги, а у Путіна жартівлива ремарка – "міністр сказав, що з яйцями все гаразд". До речі, цей міністр – молодший Патрушев (йдеться про міністра сільського господарства РФ Дмитра Патрушева, сина Миколу Патрушева – екс-директора ФСБ, секретаря Ради безпеки РФ з 12 травня 2008 року – прим. ред.). Путін змушений був визнати наявність цієї проблеми, а також низку інших, у тому числі девальвацію рубля. Але він намагається заспокоїти росіян, що це є тимчасові проблеми. На думку російських коментаторів, путінське шоу має зняти соціальну напругу, яка явно проявляється у нинішніх умовах у Росії. Раніше цю функцію виконувала "пряма лінія" Путіна. Ось і зараз цю технологію використовують", – розповідає Володимир Фесенко.

Тому, вважає він, і показували гострі, нібито "незручні" питання. Наголошуючи, що за проблеми несуть відповідальність місцеві начальники та окремі міністри, а Путін ці проблеми нібито вирішує.

"Реальні проблеми у Росії він називає при цьому "технічними збоями". Але проблем стає дедалі більше, а Путін цього визнавати не хоче, – наголошує експерт. – Ще одна деталь – суміш конспірології та стьобу у сприйнятті поєднання кольорів на прес-конференції. Синій фон, жовта папка Путіна. Хтось намагається знайти в цьому глибокі та таємні смисли. Яка іронія історії – ще кілька років тому росіяни до ладу і не знали, які кольори українського прапора".

Путін традиційно бреше

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Нічого екстраординарного Путін не сказав. Все було більш-менш прогнозовано. І його покашлювання, і „Захід нас обдурив”, і „Україною керують ззовні”, і „санкції РФ на користь”, і марення про зміцнення економіки, і немислимі цифри російської воєнщини на території України".

Все, наголошує експерт, цілком прогнозовано. При цьому, звертає увагу, Путін особливо не розповідав про успіхи окупаційної армії на фронтах. Натомість малював дивовижні цифри нібито добровольців, які прагнули захищати РФ, але чомусь на території України.

"Зрозуміло, що нестиковки у путінських словах були. Знову ж таки – як завжди. Зрозуміло й те, що мобілізація в країні-агресорі буде точно, хоч диктатор обіцяє її не проводити. Але таке він говорив і незадовго до оголошення часткової мобілізації у жовтні-2022. Тож Путін традиційно бреше, – констатує Іван Ступак. – Російська влада готова воювати, навіть вбиваючи свою економіку, на шкоду медицині, освіті, соціальним проектам. Ставка на те, щоб передавити Україну та Захід. І це, мабуть, головний висновок із цієї постановочної прес-конференції".

Читайте також на порталі "Коментарі" – навіщо Кремлю знадобився ефір із Путіним: як розуміти заяви диктатора.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини