Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що важливо розуміти про появу винищувачів F-16: чи буде новий поворот у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що важливо розуміти про появу винищувачів F-16: чи буде новий поворот у війні

Україна має збільшити можливості відбивати ракетні атаки з боку Росії

2 серпня 2024, 14:20 comments2222
Поділіться публікацією:

У мережі продовжують активно обговорювати можливу передачу Україні винищувачів F-16. Утім, на офіційному рівні цю інформацію в Україні ніхто не підтвердив, але й не спростував. Проте західні ЗМІ наполегливо стверджують, що щонайменше 6 винищувачів, які могли передати Нідерланди, вже перебувають в Україні та навіть брали участь у бойових вильотах. Як би там не було, якщо інформація відповідає дійсності і Захід почав виконувати свої обіцянки, передаючи винищувачі, чи це може вплинути на перебіг війни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що важливо розуміти про появу винищувачів F-16: чи буде новий поворот у війні

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Передача Україні F-16 ставить перед Росією низку завдань

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначив, що наразі факт передачі Україні винищувачів F-16 має більше іміджевий, інформаційний, певною мірою навіть пропагандистський ефект, ніж власне ефект військово-технічний.

"Хоча звісно, що поява цих літаків навіть у невеликій кількості може серйозно вплинути на можливості України відбивати ракетні атаки з боку Росії. З іншого боку, безумовно певна кількість F-16, яку було заявлено навіть у разі одноразового прибуття в Україну, навряд чи може стати гейм-ченжером цієї війни, оскільки для цього потрібно, щоб таких літаків було як мінімум 150-200 штук. А поява кількох десятків для нас більше несе функцію оборони, ніж функцію наступу. Зрозуміло, що це на певний час розв'яже нашій армії руки для вирішення тих чи інших завдань", – зазначив Ігор Рейтерович.

Він також підкреслив, що передача Україні F-16 ставить перед Росією низку завдань, які їй доведеться вирішувати. І інструментів, для вирішення яких у росіян станом на сьогодні немає, оскільки немає досвіду протидії подібним літакам.

"Для російських військово-космічних сил це створить певні проблеми, з якими вони змушені будуть рахуватися. Тому не виключено, що відсутність масованого саме ракетного обстрілу останні тижні, про який так багато кричали в тому числі різні російські пабліки, пов'язана з тим, що росіяни можуть мати розуміння, що, якщо ці літаки вже в Україні, вони можуть використовуватися для того, аби збивати ракети. Отже, ефект від цих обстрілів буде не такий, на який розраховувала Російська Федерація. Тому поки що чекаємо можливо більшої кількості літаків, можливо офіційного підтвердження. Хоча не факт, що воно буде, бо краще тримати певний туман війни у цьому питанні. Ну і чекаємо на те, що ці літаки не так переламають ситуацію, скільки зможуть її змінити на певних ділянках на користь України", – констатував експерт.

F-16 можуть посилити переговорну позицію України

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін зазначив, що стратегія влади, як і наших західних партнерів полягає у тому, щоб створювати видимість стратегічної невизначеності – чи є F-16, чи немає F-16.

"Зрозуміло, чому це відбувається. Це пов'язано з безпекою. А чітке підтвердження винищувачів F-16 в Україні означатиме, що Росія, звичайно ж, за ними полюватиме на всіх аеродромах, де тільки можливо. А так створюється ефект несподіванки для Росії. І саме тому я думаю обрано саме таку тактику, щоб офіційно не підтверджувати ні кількість, ні те, що вони тут є. Через деякий час за ефектами з конкретно взятих ситуацій багато чого проясниться", – зазначив експерт.

За його словами, зважаючи на те, що писали західні ЗМІ, головна ідея полягає в тому, щоб F-16 посилили нашу ППО. Адже у багатьох західних країнах системи ППО-ПРО працюють, спираючись насамперед на F-16, а потім уже на ракетні установки.

"Тому навряд чи варто очікувати, що передача перших F-16 Україні викличе якийсь ефект у плані наступу і так далі. Якщо судити з тих цифр, які ми знаємо, скільки планували надати, скільки надали, скільки ще збираються надати партнери Україні, то цього недостатньо для проведення ефективного наступу. Адже ми знаємо цифри російської авіації, і вони, звичайно, більші. Думаю, що у світлі активізації можливих переговорів за посередників ситуація на фронті з появою там F-16 посилить позицію України", – підсумував Олексій Якубін.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Україна вже має F-16: на Заході спрогнозували, як тепер відреагує Росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини