Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що сьогодні відбувається в ОРДЛО – чого домагаються окупанти: як треба діяти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що сьогодні відбувається в ОРДЛО – чого домагаються окупанти: як треба діяти Україні

На тимчасово окупованих територіях Донбасу Кремль часу не втрачає, намагається інтегрувати території до складу Росії, а чоловіче населення продовжує відправляти воювати проти ЗСУ

2 липня 2022, 15:20
Поділіться публікацією:

Як заявив президент України Володимир Зеленський, найважча ситуація сьогодні на Донеччині. Які важливі процеси відбуваються зараз на тимчасово окупованих територіях Донбасу, битва за який – у розпалі? Як на них може вплинути наша держава? Які ризики бачаться у короткостроковій та середньостроковій перспективі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що сьогодні відбувається в ОРДЛО – чого домагаються окупанти: як треба діяти Україні

Луганськ. Фото: з відкритих джерел

В ОРДЛО зростає обурення родичів тих, кого мобілізували

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш зазначає, що розпочалася друга хвиля мобілізації на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

"Якщо з 10 по 23 червня була певна лібералізація виїзду на території РФ, то зараз на блокпостах чоловіків призовного віку розвертають – і відправляють у військкомати. Навіть тих, хто має "броню". Паралельно із цим зростає обурення родичів тих, кого мобілізували. Це поки що не системний тренд, хоч кількість протестів збільшується. Зазвичай у тих, кого мобілізували, забирають телефон. І багато родичів про них нічого не знають – де воюють, що з ним відбувається. Це стримує дещо реакцію дружин та матерів, які не знаю точно, де їхні рідні", – пояснює Сергій Гармаш.

Він також наголошує на повідомленні, що в Донецьку відкрили пункти видачі російських паспортів.

"Раніше РФ видавала їх лише на своїй території. І пояснювала, що має право на це. Те, що тепер вона робить це на окупованій частині Донбасу, говорить про намір анексувати ці території, – вважає Сергій Гармаш. Намір, який Росія навіть не приховує".

Україна має припинити пенсійне забезпечення мешканців окупованих територій

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", юрист, експерт з питань тимчасово окупованих територій Дмитро Снєгірьов упевнений, що є небезпека проведення референдумів про входження псевдореспублік до складу РФ. Підготовка до них явно йде, особливо практично в захопленій Луганській області.

"Також відбувається активне витіснення гривневої маси (з паралельним її знецінюємо, курс у т.зв. "ДНР" та "ЛНР" зараз мало не 1 до 1) із фінансового ринку псевдореспублік. Крім того, йде активний перехід на уніфіковане російське законодавство, причому у всіх сферах – юридичну, освітню тощо. До російських норм прискорено наводять і місцевий так званий Кримінально-процесуальний кодекс", – розповідає експерт.

Триває, за його словами, процес інтеграції промисловості квазіреспублік до складу РФ.

"Відбувається якісне оновлення т.зв. управлінського апарату, коли прийшли місцеві еліти, а представники РФ. Бачимо також централізацію фінансових потоків, чого не спостерігалося раніше", – зазначає Дмитро Снєгірьов.

До того ж, йде активний процес перетворення квазіреспублік на військові бази РФ.

"У захопленій частині Луганської та Донецької областей розміщують додатковий контингент російських військ, там триває будівництво додаткових шпиталів, військових баз. Діють відповідні програми федерального рівня, – розповідає експерт. – Вплинути на це можемо лише превентивними ракетними ударами по тилових базах противника. Унеможливлюючи подальше будівництво подібної військової інфраструктури. Також ми маємо припинити пенсійне забезпечення мешканців окупованих територій. Виплачувати пенсії фактично не громадянам України нема рації. Тому що ці кошти йдуть на фінансування незаконних озброєних формувань. Не можна фінансувати квазіреспубіки за рахунок українського бюджету".

Читайте також на порталі "Коментарі" — авіація РФ "дуже добре потрапила" за своїми ж позиціями на Херсонщині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

2 липня 2022, 16:15

Ну вот и все, что и требовалось доказать, Луганскую область всю сдали. Ах да, не сдали, это же победа. Это было понятно, еще когда герой Гайдай за Попасную говорил, что там все контролевано, а потом, что все уже расхерачено и смысла оставаться там нет, земля нахрен не нужна. Орден не забудьте ему дать, а то зря конролировал там все разрушения. Это ж надо рассказывал, что танк рашистский стоит и в дом стреляет пока дыру не пробьет, а вопрос - Гайдай стоял и смотрел на это дело и кайфовал от этого, почему было не подбить тот танк, если это видно было. Сказочник. Сдал область, герой. И Зеленый выблядок еще отвлекает народ своим членом в ЕС, Луганскую область просрал, и так Украину просрет, кому надо тот член?


Новини